SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zdrowe białko - jakie wybrać?

Jakie polecacie bialko na start?? Byleby zdrowe

Aleksander cialo rosnie 29 maja 2022
Ekspert odpowiada

Witaj! 

Niezdrowe białko może pochodzić ewentualnie z produktów o wysokim stopniu przetworzenia, które występuje wraz z niezdrowym tłuszczem lub prostymi węglowodanami. Przykładem mogę być przetworzone wędliny, kiełbasy lub napoje mleczne zawierające cukier. 

Chude mięso, sery o niskiej zawartości tłuszczu, białka jaj, a przede wszystkim białka serwatkowe typu WPC i WPI (WHEY) należą do zdrowych źródeł białka i na nich należy bazować. 

O zaletach wspomnianych białek serwatkowych w kontekście wspierania zdrowia, aktywności fizycznej i zachowania prawidłowej masy ciała, przeczytasz w dwóch niedługich opracowaniach, które prezentują stan wiedzy na temat białka i tego należy się obecnie trzymać. Nie są to czyjeś wymysły, tylko informacje zebrane przez naukowców jako ich stanowisko i wytyczne odnośnie stosowania białka. 

Polecamy również: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko podczas redukcji?

Polecamy również: Białko - Stanowisko Międzynarodowego Stowarzyszenia Żywienia Sportowego

Białko oczywiście musi być stosowane według jakichś reguł, dopasowane do celu i parametrów danej osoby. Jakie są to wartości? 

Wynik taki możesz otrzymać po wprowadzeniu swoich danych do poniższego kalkulatora. 

https://potreningu.pl/kalkulatory/bmr

Jeśli chodzi o wybór konkretnej odżywki białkowej, to podstawowym produktem jest tzw. WPC natomiast produktem z nieco wyższej półki są białka oznaczone jako WPI. W przypadku gdy masz nietolerancje na laktozę, należy wybierać białka oznaczone jako lactose free, a gdy jesteś weganinem, pozostaje korzystać z odżywek wegańskich. 

 

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 31 maja 2022
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.