Witaj!
Niezdrowe białko może pochodzić ewentualnie z produktów o wysokim stopniu przetworzenia, które występuje wraz z niezdrowym tłuszczem lub prostymi węglowodanami. Przykładem mogę być przetworzone wędliny, kiełbasy lub napoje mleczne zawierające cukier.
Chude mięso, sery o niskiej zawartości tłuszczu, białka jaj, a przede wszystkim białka serwatkowe typu WPC i WPI (WHEY) należą do zdrowych źródeł białka i na nich należy bazować.
O zaletach wspomnianych białek serwatkowych w kontekście wspierania zdrowia, aktywności fizycznej i zachowania prawidłowej masy ciała, przeczytasz w dwóch niedługich opracowaniach, które prezentują stan wiedzy na temat białka i tego należy się obecnie trzymać. Nie są to czyjeś wymysły, tylko informacje zebrane przez naukowców jako ich stanowisko i wytyczne odnośnie stosowania białka.
Białko oczywiście musi być stosowane według jakichś reguł, dopasowane do celu i parametrów danej osoby. Jakie są to wartości?
Wynik taki możesz otrzymać po wprowadzeniu swoich danych do poniższego kalkulatora.
https://potreningu.pl/kalkulatory/bmr
Jeśli chodzi o wybór konkretnej odżywki białkowej, to podstawowym produktem jest tzw. WPC natomiast produktem z nieco wyższej półki są białka oznaczone jako WPI. W przypadku gdy masz nietolerancje na laktozę, należy wybierać białka oznaczone jako lactose free, a gdy jesteś weganinem, pozostaje korzystać z odżywek wegańskich.