Ogólnie rzecz biorąc, wiek 14 lat nie jest przeciwwskazaniem do stosowania piperyny, przyjmowanej oczywiście w rozsądnych dawkach, czyli zgodnie z sugestiami producenta zamieszczonymi w ulotce lub na etykiecie. Ponieważ nie wiem, w jakim celu chcesz skorzystać z suplementacji piperyny, więc może podam kilka podstawowych informacji na temat przydatności tego składnika pokarmowego:
Piperyna jest głównym związkiem aktywnym ziaren pieprzu, odpowiedzialnym za ostry smak tej przyprawy kulinarnej. Jeżeli mówimy o jej właściwościach zdrowotnych, to piperyna najlepiej znana jest z tego, że ułatwia wchłanianie i utrudnia eliminację składników pokarmowych i substancji aktywnych roślin. Mówiąc inaczej: zwiększa ich biodostępność. Tendencje te zaznaczają się szczególnie wyraźnie w odniesieniu do aminokwasów, beta karotenu, koenzymu Q10, witaminy B6, selenu, resweratrolu i kurkuminy. Przykładowo piperyna zwiększa biodostępność resweratrolu o ponad 1500, a kurkuminy o 2000%. Dlatego też często możemy zobaczyć ją w składach różnych suplementów w roli składnika zwiększającego przyswajanie pozostałych.
Jeżeli natomiast chodzi o jej właściwości odchudzające, to w efekcie badań naukowych dowiedziono, iż dodatek do diety piperyny jest zdolny, w zależności od dawki, redukować poziom tkanki tłuszczowej w przedziale od 30 do 60%. Przy czym należy podkreślić, że w badaniach tych piperyna odznaczała się taką samą skutecznością, jak sibutramina i orlistat – leki odchudzające, wydawane w aptece za okazaniem recepty. Jednakże przewaga piperyny przykładowo nad orlistatem manifestowała się tak, że kiedy orlistat obniżał masę mięśniową o 14%, to piperyna powiększała ją o 7%.
W tym miejscu tylko ważna uwaga! Obowiązuje zasada, że osoby młodociane mogą podejmować decyzję o włączeniu jakiegoś suplementu do swojej diety jedynie w porozumieniu z rodzicami i przy ich akceptacji. Musisz więc dopytać rodziców, czy nie mają nic przeciwko stosowaniu przez Ciebie tego suplementu diety!