Witaj!
W tej naszej krótkiej odpowiedzi musimy sobie na wstępie zaznaczyć po co w ogóle pić białko i czemu to ma służyć.
Zatem, podniesienie udziału białka w diecie ma na celu dostarczenie aminokwasów z których organizm nadbudowuje trenowane mięśnie. Białko wspiera także regeneracje i pozwala utrzymać masę mięśniową. Ten ostatni punkt jest szczególnie istotny dla osób w starszym wieku, które to powinny spożywać więcej białka niż osoby młode. Faktem jest jednak, że niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę i nie kojarzy się spożywanie większej ilości białka z osobami w podeszłym wieku - jest to błąd.
Białko jest także istotne podczas odchudzania, gdyż w tym okresie zabezpiecza nas przed utratą masy mięśniowej, która w przypadku kobiet i mężczyzn pozwala na utrzymanie jędrności ciała.
Źródła białka takie jak odżywka białkowa, chude mięsa, ryby, sery czy jaja, możemy traktować równorzędnie pod względem dietetyczny. Ważne jednak, aby dieta była różnorodna i nie bazować tylko na jednym źródle.
Białko z wodą czy z mlekiem?
Mleko nie jest najlepszym rozwiązaniem dla osób, które redukują tkankę tłuszczową lub mają jej trochę za dużo. W przypadku tych osób warto ograniczyć mleko w diecie.
Jeśli jednak jesteś osobą szczupłą i masz niski poziom tkanki tłuszczowej, a także jesteś w okresie budowania masy mięśniowej, to dwie szklanki mleka nie będą żadnym problemem.
Odżywki białkowe rozpuszczane w mleku z pewnością smakują lepiej, jednak jeśli masz cel, to on powinien decydować o wyborze.