SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Z czego czerpać białko? Źródła białka jedzeniu

Zawsze mam problem z dietą, a zwłascza z dobijaniem białka. Znam wiele produktów z wysoką ilością białka ale nie wiem czy są zdrowe? W taki typowy dzień na przykład dzisiaj, białko pozyskałem z jajecznicy z 2 jaj wraz z bagietką, z obiadu kurczak gyros + domowe frytki z ziemniaków. I zwłaszcza po obiedzie kończy się moja wena, nie mogę niestety kupić białka, bo mama mi nie pozwala. Słyszałem też, że białko np. z makaronu pełnoziarnistego, nie jest pełnowartościowe, czyli nieważne. A więc - Jakie są więc dobre produkty na dobicie białka?

bemxio 14 November 2020
Ekspert odpowiada

Witaj! 

Na sam początek poleć mamie trzy artykuły, które przygotował jeden z najlepszych farmakologów w Polsce Sławomir Ambroziak. Odżywka białkowa nie tyle co nie szkodzi, co nawet niesie wiele korzyści dla zdrowia. O tym w poniższych artykułach. 

Polecamy również: Więcej białka, lżejsza infekcja. Białko wysokocysteinowe chroni płuca

Polecamy również: Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka

Polecamy również: Najlepszy koncentrat białka serwatkowego - jakie WPC wybrać?

Jeśli jesteś osobą aktywną, to Twoje zapotrzebowanie na białko wzrasta conajmniej dwukrotnie. Jest ono w tym momencie potrzebne nie tylko dla utrzymania wysokiego tempa rozwoju, ale także dla regeneracji i zdrowia. Osoby aktywne nie powinny go spożywać mniej niż 1,5g na każdy kilogram masy ciała. Oznacza to, że jeśli ważysz 50 kg, to białka ze wszystkich źródeł nie powinieneś zjadać mniej niż 75g na dzień. Przy czym człowiek starszy, tym jego zapotrzebowanie na białko wzrasta. Najwięcej potrzebują go osoby w wieku bardzo podeszłym. 

Do diety należy wliczać wszystkie źródła białka w tym makaron o który pytasz. Jednak bardzo ważne jest aby dieta była różnorodna. Tak samo jak musisz bazować na wielu źródłach białka, tak samo warto opierać się na różnych źródłach węglowodanów i tłuszczy. Kluczem do zdrowej diety i ogólnie zdrowia jest różnorodność. 

Standardowe odżywki białkowe zawierają koncentrat białka serwatkowego (WPC). Takie samo białko znajduje się w mleku, które podawane jest niemowlętom. Z tych względów trudno podejrzewać je o jakikolwiek negatywny wpływ na zdrowie. O rodzajach białka przeczytasz w poniższym artykule. 

Polecamy również: Izolat czy koncentrat białka? Białko serwatkowe czy serwatka białkowa?

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 14 November 2020
0