Witaj!
Owoce i warzywa są bardzo wartościowym składnikiem zbilansowanej diety. Zawierają one witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są one także źródłem błonnika, który to warunkuje optymalną pracę jelit. Najczęściej zaleca się dużą konsumpcję warzyw i umiarkowaną konsumpcję owoców każdego dnia. Przy czym, umiarkowana konsumpcja owoców dotyczy osób odchudzających się.
Niestety zbyt duża ilość cukrów z owoców, może utrudniać odchudzanie. Podczas odchudzania warto korzystać z owoców takich jak grejpfruty i inne cytrusy. Niezwykle cenne są wszelkiego rodzaju jagody. Warto wybierać owoce o jak najmniejszej ilości fruktozy.
Warto zerknąć do poniższego opracowania. Znajdziesz w nim także tabele z zawartością fruktozy w poszczególnych owocach.
Za najzdrowsze diety uznaje się obecnie Dietę Śródziemnomorską oraz Dietę Dash.
Obie z nich zawierają właśnie większe ilości warzyw i owoców. Nie oznacza to jednak, że diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów (w tym owoców i warzyw), są złe...
Przy czym, te ostatnie bardziej służą redukcji tkanki tłuszczowej, niż długotrwałemu zachowaniu zdrowia. Wydaje się, że w niektórych przypadkach nawet diety o skrajnie niskiej ilości węglowodanów, niosą za sobą korzyści zdrowotne, jednak brakuje badań odnoszących się do wieloletniego stosowania, takich strategii żywieniowych.