Witaj!
W diecie nastawionej na redukcję wcale nie trzeba jeść małych porcji. Wręcz przeciwnie warto korzystać z produktów, które mają dużą objętość, a niewiele kalorii. Takimi produktami są właśnie warzywa i one powinny znajdować się w każdym posiłku. Oczywiście bazą każdego posiłku musi być produkt zawierający białko, gdyż to wysoki udział białka w diecie jest strategiczny dla procesu odchudzania.
Szejk białkowy jest bardzo dobrym rozwiązaniem, a dokładniej o jego zastosowaniu i korzyściach przeczytasz w tym artykule.
Wracają do ilości jedzenia, to udana i stabilna redukcja wagi, której będzie towarzyszyła poprawa, a nie utrata jakości/ jędrności sylwetki polega na jedzeniu umiarkowanie poniżej zapotrzebowania, a nie jedzeniu za wszelką cenę mało. Obniżanie kalorii ponad rozsądne granice przyczynia się do efektu jojo i pogorszenia sylwetki. Zatem, ile masz jeść? To sprawdzisz przy pomocy kalkulatora BMR.
Od wyniku informującego o kaloriach niezbędnych do utrzymania wagi należy odjąć jakieś 300 kcal. Oczywistym jest, że jeśli masz coś do zrzucenia, to należy jeść mniej niż dotychczas, ale nie można przesadzać. Tą i inne kwestie omówiliśmy w kolejnym artykule, który warto przeczytać.
Jeśli chodzi o suplementy, to pora przyjmowania l-karnityny nie ma dużego znaczenia. Ważne jednak by jej poziom uzupełniać każdego dnia. Jeśli chodzi o drugi suplement, to najlepiej przyjmować go wraz z posiłkami.
Jeśli skończysz już przyjmować te suplementy, to w kolejnej fazie polecam kompleksowy spalacz tłuszczy z kategorii termogeników. Tego typu spalacze są najskuteczniejsze, acz niekoniecznie trzeba je przyjmować już na samym początku redukcji wagi.