Ogólnie to najlepiej byłoby zakupić i stosować jakiś kompleksowy preparat mineralno-witaminowy, taki jak przykładowo Vitamin Complex Sport SFD czy Vitaminall Allnutrition, gdyż z jednej strony wzmożona aktywność ruchowa związana z programem redukcji wagi zwiększa zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały, a z drugiej ograniczenie przyjmowania pokarmu związane z dietą odchudzającą utrudnia realizację tego wzmożonego zapotrzebowania.
Jeżeli jednak jest to jeszcze na dodatek dieta wegańska, to szczególną uwagę należałoby zwrócić na witaminę B12, która zasadniczo w ogóle nie występuje w pokarmach roślinnych. Ważne byłoby też dodatkowe uzupełnianie witaminy D, która w pokarmach występuje w odpowiednich ilościach jedynie w grzybach, które zazwyczaj jedynie okazjonalnie pojawiają się na naszym stole. Wprawdzie witaminą D może być produkowana w skórze pod wpływem promieniowania UV, czyli podczas opalania na słońcu lub w solarium, ale do jej produkcji niezbędny jest cholesterol, którego poziom spada zwykle drastycznie na skutek diety wegańskiej. Dieta wegańska wymaga również uzupełnienia witaminy K2, której roślinnym źródłem pokarmowym jest w zasadzie tylko natto (fermentowana soja), gdyż wprawdzie witamina ta pojawia się jeszcze w kiszonej kapuście, ale tylko w bardzo małych ilościach.
Warto również korzystać przy diecie wegańskiej, szczególnie gdy naszym celem jest redukcja wagi, z suplementów witaminy Bt, czyli inaczej L-karnityny, której źródłem jest również zasadniczo tylko mięso. Chodzi bowiem o to, że L-karnityna jest niezbędna do spalania kwasów tłuszczowych w mitochondriach włókien mięśniowych, w związku z czym od jej poziomu uzależnione są efekty odchudzania w postaci redukcji tkanki tłuszczowej.
Przy diecie wegańskiej należy zwrócić również uwagę na suplementację żelaza, którego wysokoprzyswajalnym źródłem są tylko produkty mięsne. A szczególnie właśnie przy redukcji wagi, gdyż żelazo zawiaduje procesami energetycznymi, w których spalane są kwasy tłuszczowe.