SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Skrobia+białko jako gainer

Czy skrobia kukurydziana+białko zastąpią gainer?Czy można na tym przytyć?Ciężko mi dostarczyć kalorie z diety a taka mieszanka byłaby zdrowsza.

Maciek,737 09 lutego 2021
Ekspert odpowiada

Podstawą wszystkich gainerów jest mieszanka węglowodanów i białka w odpowiednich proporcjach. Założenie gainerów opiera się bowiem na tym, że ponieważ budowa jednej objętości białek mięśniowych kosztuje nasz organizm 3-4 objętości węglowodanów (glukozy), dlatego najlepiej dostarczać do organizmu białko zestawione już w takiej odpowiedniej proporcji z węglowodanami. 

Odpowiadając więc najprościej na Twoje pytanie, można powiedzieć, że ogólnie mieszanka skrobi kukurydzianej z białkiem będzie spełniała założenia gainera i zapewne wspomoże przyrost wagi. Tylko w tym miejscu nasuwa się pytanie o celowość takiej kombinacji... Nie wiem, czy taka mieszanka wyjdzie bardziej ekonomicznie, niż zakup gotowego gainera. Wprawdzie bowiem skrobia kukurydziana jest w miarę tania, no ale przecież musisz dokupić do niej jakiś preparat wysokobiałkowy, który coś tam kosztuje. Ogólnie białko jest relatywnie dość drogie, z uwagi na relatywnie niewysoką jego zawartość w surowcach oraz wysoką technologię, jaką należy zaangażować w celu jego pozyskania z tych surowców. Tak więc cenę całego gainera kształtuje w pierwszej kolejności cena zawartego w nim białka. A że w gainerach, z uwagi na przyjęte w założeniach proporcje, jest zawsze znacznie mniej białka niż w odżywkach wysokobiałkowych, dlatego też zawsze są one znacznie tańsze. Wprawdzie skrobia kukurydziana, jak wyżej napisałem, jest w miarę tania, ale przecież też nie jest za darmo. Kilogram razem z kosztem przesyłki kosztuje najtaniej kilkanaście złotych, a za kilkadziesiąt złotych można już kupić 3 kilogramy dobrego gainera. Przelicz więc wszystko raz jeszcze i przekalkuluj, czy to się rzeczywiście opłaca. 

I jeszcze jedna sprawa... Skrobia kukurydziana ma bardzo silne właściwości zagęszczające, a więc istnieje obawa, że po wypiciu koktajlu na jej bazie na tyle wypełnisz treść żołądkową, że przez długi czas nie dasz rady nic więcej zjeść, co ostatecznie może odbić się negatywnie na Twoim dobowym bilansie kalorycznym. To ostatnie - to tylko taka dygresja na marginesie, albowiem nigdy nie próbowałem (i nie znam nikogo, kto próbował) wykorzystywać skrobię kukurydzianą z białkiem jako zamiennik gainera.    

Sławomir Ambroziak Farmakolog 10 lutego 2021
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.