SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Reakcja na odżywki białkowe

Witam, mam problem z przyjmowaniem odżywki białkowej. Po wypiciu białka mam odruchy wymiotne spowodowane "zacieśnianiem się" gardła. Czuję, że w gardle robi mi się coraz mnej miejsca i pojawia się zgaga. Dodatkowo dostaje nagłego ataku kataru. Problem występuje zarówno gdy piję białko WPC jak i jem batony proteinowe. Od czego to może zależeć? Jak mogę to rozwiązać? Pozdrawiam

KKacpeRR 14 października 2020
Ekspert odpowiada

Opisane objawy wskazują na alergię pokarmową. Chodziłoby tutaj o uczulenie na białka mleka. Szacuje się, że problem ten dotyka 1-5% populacji. Najczęściej uczulające frakcje białek mleka znajdują się w kazeinie. Niemniej badania udowodniły, że również niektóre frakcje białek serwatkowych mogą wywoływać objawy alergiczne. Zazwyczaj ktoś, kto jest uczulony na białka mleka, ma tego świadomość. W takiej sytuacji należy unikać wszelakich produktów mlecznych, w tym koncentratów czy izolatów białek serwatkowych. Niemniej zdarza się bardzo często, że alergia zaczyna się objawiać dopiero w późniejszym wieku. Wtedy właśnie reakcja alergiczna na dobrze tolerowane dotąd pokarmy może być dla nas zaskoczeniem. Kwestią może też być dawka przyjmowanego alergenu. Spożywając przykładowo jogurt, wprowadzamy do organizmu jedynie niewielką ilość uczulającej nas frakcji białka serwatkowego, którą organizm toleruje. Natomiast z koncentratem białka serwatkowego wprowadzamy już znacznie większą jej dawkę, na którą organizm reaguje objawami alergicznymi. 

W pierwszej kolejności warto zgłosić się do alergologa i wykonać odpowiednie badania, albowiem z wiekiem reakcje alergiczne mogą się pogłębiać i rozszerzać na inne produkty spożywcze. Po takich badaniach byłaby też jasność, jakie białka nas nie uczulają i jakie odżywki białkowe powinniśmy wybierać... przykładowo oparte o białka jajeczne lub sojowe.

Jeżeli jednak chodzi o najprostsze, najszybsze rozwiązanie na dziś, to najlepiej zamienić odżywkę białkową na suplement oparty o wolne aminokwasy lub hydrolizaty białkowe, gdyż uczulenia powodują tylko całe białka, a nie rozłożone w procesie hydrolizy lub same aminokwasy tych białek.  

Sławomir Ambroziak Farmakolog 15 października 2020
0
Pytania które mogą Ciebie zainteresować
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.