Zgłoszone przez Ciebie objawy są najprawdopodobniej efektem wzmożonego wydzielania soku żołądkowego i najlepiej pasują do łagodnych objawów pseudoalergii pokarmowej, powodowanej histaminą. Otóż histamina to hormon tkankowy, zaangażowany w reakcje zapalne i alergiczne organizmu, którego główna funkcja w przewodzie pokarmowym polega właśnie na stymulacji produkcji i wydzielania soku żołądkowego.
Histamina, jako hormon tkankowy, produkowana jest oczywiście w komórkach naszego organizmu, niemniej występuje równie w żywności, przykładowo szczególnie obficie w fermentowanych produktach mlecznych, a przede wszystkim w długo dojrzewających serach typu pleśniowego. Wynika to z stąd, że zdolnością produkcji histaminy odznaczają się liczne szczepy mikroorganizmów, biorących udział w procesie fermentacji mlekowej i dojrzewania fermentowanych produktów mlecznych. Dla zdecydowanej większości konsumentów zawarta w takich pokarmach histamina jest całkowicie niegroźna, albowiem za pomocą odpowiednich enzymów organizm błyskawicznie rozkłada i dezaktywuje spożytą przez nas histaminę. Niemniej zdarzają się przypadki osób, których system enzymatyczny na tym odcinku nie jest odpowiednio wydolny i u których pojawiają się właśnie z tego tytułu objawy pseudoalergii pokarmowej po spożyciu pokarmu obfitującego w histaminę.
Co jednak ma to wspólnego z tym konkretnym przypadkiem...?
Otóż histamina powstaje w organizmie z jednego z niezbędnych aminokwasów (EAA) - L-histydyny. Gdy spożywamy normalne białko, L-histydyna i ogólnie inne wolne aminokwasy pojawiają się dopiero, na skutek przebiegu procesu trawienia, w dolnym odcinku przewodu pokarmowego. Gdy jednak przyjmujemy suplement EAA, wolne aminokwasy, w tym L-histydyna, pojawiają się już w treści żołądkowej. Natomiast w żołądku występują komórki wyspecjalizowane w produkcji i uwalnianiu histaminy, nazywane fachowo histaminocytami. Fakt ten nie ma znaczenia dla większości konsumentów, niemniej w odosobnionych przypadkach niektórych nadwrażliwych osób komórki te mogą nadmiernie wychwytywać L-histydynę i wzmagać na tej drodze produkcję histaminy, co może powodować opisane przez Ciebie dolegliwości. Przyczyną może być też szczególny skład flory bakteryjnej żołądka niektórych osób, z obecnością bakterii skutecznie przetwarzających L-histydynę w histaminę.
Tak więc najbardziej podejrzanym o powodowanie podobnych dolegliwości składnikiem suplementów EAA jest L-histydyna. Tak więc zamiana suplementu EAA na suplement BCAA może być dobrym pomysłem, albowiem suplementy BCAA nie zawierają L-histydyny. Natomiast innym dobrym suplementem regeneracyjnym przy wysiłkach wytrzymałościwo-siłowych będzie odżywka typu gainer, czyli zestawiająca białko z węglowodanami. Białko pozwoli bowiem uzupełnić Twoim mięśniom pulę niezbędnych do ich regeneracji aminokwasów, podczas gdy węglowodany ułatwią odbudowę glikogenu mięśniowego.