SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Problem z sylwetką i dylemat redukcja czy masa?

Witam mam 17 lat 177cm. Miałem nadwagę przez większość życia. Najwięcej na wadze było 79kg. Waga wahała się 75-79. W zeszłym roku postanowiłem się z tym zmierzyć, chodzę na siłownie 3x w tygodniu, trenuję siłowo. Zredukowałem wagę do 66/67 kg(obecnie). Zbudowałem mięśnie i siłę (od około miesiąca stoi w miejscu ale tłumacze to sobie zredukowaniem). Poziom tkanki teraz w niektórych miejscach na ciele jest taki, że widać na przykład żyły (chociażby klatka, barki). Problem mam z brzuchem, mimo, że oczywiście jest mniejszy, to i tak jest okryty tłuszczem w wiekszym stopniu niż reszta ciała, co wyglada nieestetycznie. Mam dylemat, wejść na delikatną masę (2g białka na kg, i obciąć węgle) by zbudować więcej mięśni i siłę, czy jeszcze redukować aż poziom tłuszczu będzie nikły. Boje się ze podczas masy zapuści mi się brzuch, przez co znów będę wyglądał jak otyły a z drugiej strony mam obawy ze jeżeli będę dalej redukował to zanikną mi mięśnie a brzuch i „boczki” dalej będą odstawać.

xprgl 20 października 2022
Ekspert odpowiada

Witaj!

Nie jest to z pewnością wiek, w którym powinieneś długotrwale być na deficycie energetycznym. Ponadto w tym wieku naturalnie wzrasta poziom Twojej masy mięśniowej, więc zatrzymanie wagi może świadczyć o tym, że deficyt ograniczył także ten proces. 

Jak pewnie się orientujesz, podczas redukcji tkanki tłuszczowej nasz organizm nie spala tylko tłuszczu, ale także odnotowujemy ubytki w mięśniach. Czym głębszy deficyt zastosujesz, tym ryzyko jest wyższe. 

Myślę, że na tym etapie nie powinieneś już stosować deficytu energetycznego. Twoja dieta powinna być ustawiona na tzw. bilans zerowy z ewentualnie małą nadwyżką.

Przede wszystkim jednak skoncentrowałabym się na jakości pożywienia i wyborze produktów o jak najmniejszym wpływie na glikemię. Chodzi tu przede wszystkim o rezygnacji z produktów wysoko przetworzonych i węglowodanów o szybkiej kinetyce. Jeśli chodzi o poziom białka, to w Twoim przypadku utrzymałabym go co najmniej 2,5 g/kg wagi ciała. Myślę, że powinieneś zacząć od lektury poniższych artykułów i nie spieszyć się, tylko jak to się mówi "wyczyścić michę" i ciężko trenować. 

Polecamy również: Jak utrzymać wagę, jak znów nie przytyć?

Polecamy również: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko podczas redukcji?

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 21 października 2022
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.