Witaj!
Dopóki wszystko idzie z planem, tzn. odnotowujesz regularny wzrost wagi, nie ma sensu kombinować. Rosnąca waga oznacza, że jesteś na dodatnim bilansie kalorycznym.
Jak zapewne wiesz, jest to warunkiem zwiększania wagi. Jednak należy obserwować również, jakiej jakości są te "przyrosty". Gdy zauważysz lub masz wrażenie, że nadto obrastasz w tłuszcz, to prawdopodobnie spożywasz zbyt dużo kalorii lub te kalorie są kiepskiej jakości, czyli pochodzą z żywności wysoko przetworzonej.
Warto pamiętać, że równie istotny jest zwiększony udział białka w diecie. W okresie budowy masy mięśniowej tego białka nie powinno być mniej niż 2 g na każdy kilogram masy ciała. I w tym przypadku poziom białka możesz dostosowywać do aktualnej wagi. Należy także zachować rozsądek i nie zwiększać gwałtownie kalorii, jeśli Twoja waga (a właściwie jej przyrost) zwolni lub zatrzyma się na ok. tydzień, lub dwa.
Dlaczego tak?
O ile na początku czystą masę mięśniową zyskujemy dość łatwo, to niestety z czasem każdy kilogram będzie większym wyzwaniem. Masę ciała możemy budować w nieskończoność, ale w kulturystyce chodzi o budowanie czystej masy mięśni i ograniczenie przyrostu tłuszczu. Czyli również nie ma się co spieszyć.
Przykładowe diety na masę znajdziesz niżej.
Podsumowując
Kalorie podnosisz tylko wtedy, jeśli przyrost wagi zatrzyma się i przez kolejne 3-4 tygodnie nie zanotujesz progresu. Wtedy dodaj ok. 200-300 kcal.