SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Piers z kurczaka przed i po smazeniu

Witam, mam pytanie na temat piersi z kurczaka, gdy kupujemy surową to na 100g ma 98kcal 21,5g bialka, 1,3g tluszczy i 0 wegli. Wiem, że ilość białka i węgli po smażeniu nie zmienia się, ale tłuszczy i kalorie tak? Jeśli tak to jaką kaloryczność może mieć wtedy ten kurczak? Jak wliczać w fitatu? (oczywiscie waże przed smażeniem)

tutufodeniua 22 stycznia 2021
Ekspert odpowiada

Witaj! 

Może zapytam Cię trochę przekornie... Czy to w ogóle ważne ile taka pierś ma wagi i kalorii po usmażeniu? 

Zasada jest prosta - tego typu produkty wpisujemy w dziennik w postaci surowej, więc po prostu wpisuje w apke 100g surowej piersi z kurczaka i tyle. 

Tak samo w przypadku ryżu czy makaronu. W tych produktach zawsze zmienia się waga po ugotowaniu i za każdym razem jest ona inna, gdyż podczas gotowania ryż, makaron czy kasza wchłonie inną ilość wody. Jednak nie ma to żadnego znaczeni ile waży po ugotowaniu 100g surowego ryżu, makaronu czy wspomnianej kaszy. 

Tłumacząc trochę od drugiej strony - jeśli włożysz do garnka 100g ryżu, to przykładowo po 10 minutach gotowania jego waga będzie miała 320g, a po 12 minutach może mieć 350g, ale czy to w ogóle ważne, skoro jest to nadal to same 100g surowego ryżu? 

Wracając do naszej piersi z kurczaka... W procesie gotowania czy smażenia zawarte w nim białko nigdzie "nie ucieknie". Może natomiast nastąpić niewielki ubytek tłuszczu (większy podczas smażenia, mniejszy podczas gotowania), są to jednak niewielkie różnice i nie warto sobie tym zaprzątać głowy. 

Podsumowując - produkty ważymy przed obróbką termiczną i w takim stanie wpisujemy je w dzienniczki, kalkulatory, czy inne programy. 

Pozdrawiam,

Inez 

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 22 stycznia 2021
0

Czyli mam rozumieć, że surowa pierś z kurczaka na 100g ma 98kcal i po smażeniu np. na oleju ma nadal 98kcal?

tutufodeniua 23 stycznia 2021
Ekspert odpowiada

Witaj! 

prawdopodobnie ta pierś będzie miała odrobinę mniej po usmażeniu, bo wytopi się z niej trochę tłuszczu. Jednak nie przejmuj się tym i bierz pod uwagę produkty surowe. 

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 26 stycznia 2021
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.