Witaj!
Nie, mylisz dwie różne tkanki.
Pamięć mięśniowa dotyczy tkanki mięśniowej, a nie tłuszczu. Samo zagadnienie jest bardzo ciekawe i dotyczy komórek satelitarnych, które znajdują się w tkance mięśniowej. W wyniku zaprzestania aktywności typowo siłowej dochodzi do atrofii tkanki mięśniowej, która robi się mniejsza. Jest to naturalne zjawisko, nieużywany mięsień jest uznawany za niepotrzebny i organizm redukuje jego masę. Jest on bardzo wymagający w utrzymaniu przez metabolizm, dlatego nasze ciało chętnie pozbywa się mięśni.
Łatwiej jest więc wrócić do formy, gdy wcześniej były zbudowane większe mięśnie. Łatwiej powrócić do wymiarów, aby były znowu duże i silne, niż w przypadku, gdy trzeba to wszystko budować od podstaw.
Co z tłuszczem?
Z tłuszczem jest podobnie, ale nie jest to zjawisko związane z pamięcią mięśniową.
Tłuszcz, który jest zmagazynowany "na świeżo", łatwiej jest zredukować niż ten, który jest kumulowany przez kilka lat w naszym ciele.
Oznacza to, że gdy mieliśmy już kiedyś "fit formę", to dużo łatwiej będzie nam schudnąć i osiągnąć podobny efekt, niż w przypadku, gdy byśmy musieli odchudzać się pierwszy raz i pozbyć się tego, co zalegało od kilku lat w naszym organizmie.
Pisząc bardziej dosadnie: łatwiej jest zredukować świeży tłuszczyk, sezonowy, niż ten stary, który przyzwyczaił się na dobre do naszego ciała.