Panie Tadeuszu, nie dziwię się, że w sieci nie ma żadnego info na ten temat, albowiem - mówiąc wprost - nie ma żadnej możliwości, aby odpowiedzieć na tak postawione pytanie.
Jedyną bowiem stałą, jaką tutaj mamy, to zawartość sodu w oliwkach - ponad 700 mg na 100 g produktu. Cała reszta to masa zmiennych, o których nic nie wiemy. Poziom sodu w krwiobiegu jest bowiem niejako wypadkową spożycia sodu z dietą oraz ilości wypijanej wody (płynów) niezawierających tego pierwiastka. A tutaj nie wiemy nic na temat tego, ile sodu spożywa Pan, Panie Tadeuszu, razem z codzienną dietą, jak również - jak dużo wypija Pan w przeciągu doby płynów o niskiej zawartości sodu. Przykro mi więc, ale niewiele jestem tutaj w stanie pomóc - i mówiąc szczerze, nie sądzę, aby cokolwiek dopomógł ktokolwiek inny.
Niemniej zmuszony jestem podzielić się w tym miejscu z Panem pewną uwagą... Otóż obniżony poziom sodu w surowicy krwi nazywany jest fachowo hiponatremią. Ogólnie zakłada się, że z hiponatremią mamy już do czynienia, kiedy poziom sodu spada poniżej 135 mmol/L. W sytuacji, w której stężenie sodu w surowicy krwi waha się w przedziale pomiędzy 130 a 135 mmol/L, mówimy o hiponatremii łagodnej. I jest to właśnie problem dotykający Pana, Panie Tadeuszu. Niemniej hiponatremia może mieć bardzo wiele przyczyn - może być zarówno efektem problemów zdrowotnych, błędów dietetycznych, wysiłków fizycznych, jak również przyjmowania pewnych leków. Natomiast dla wyrównania hiponatremii najważniejsza jest trafna diagnoza, a co za tym idzie - oddziaływanie na przyczynę tego problemu. Hiponatremia jest więc oczywiście problemem medycznym, z którym należy zgłosić się do lekarza. Wtedy wskazówek dotyczących wyrównywania hiponatremii udzieli Panu lekarz lub dietetyk kliniczny, a jest to bardzo ważne, albowiem nazbyt gwałtowne wyrównywanie hiponatremii, jak mi wiadomo, może przysparzać dodatkowych problemów zdrowotnych.
Profilaktycznie warto zainteresować się elektrolitami, które dostępne są w wygodnej formie - tebletkach musujących. https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Electrolytes-opis41505.html