Witaj!
Masło orzechowe stanowi dodatek do diety osób trenujących, ze względu na to, że jest łatwym źródłem energii, głównie tłuszczy. Zauważyć też można, że masło z fistaszków obfituje w białka roślinne, co wykorzystywane jest przez wegan. w 100 g produkty znajdziemy około 46 g tłuszczy, 20 g węglowodanów oraz 25 g białek. Co więcej, masło obfituje w błonnik, którego jest około 7 g na 100 g masła. Z masła orzechowego korzystamy zazwyczaj w celach urozmaicenia posiłków. jest on dodatkiem np. do deserów, czy dietetycznych wypieków. Oczywiście każdemu z nas się zdarzy, że zjemy parę łyżek prosto z pojemnika, gdy mamy ochotę na coś dobrego, ale jednocześnie dietetycznego, pozbawionego dodatku cukrów prostych.
Co robić, gdy robi się twarde?
Jak zapewne zauważyłeś, do maseł orzechowych jest dodawana niewielka ilość oleju. Ma ona na celu podtrzymanie konsystencji masła, aby było możliwe jego smarowanie. Jeżeli masło zrobiło się twarde, można wykorzystać tego typu dodatek (olej), aby nieco nabrało bardziej płynnej konsystencji. W tym celu zastosować możemy olej rzepakowy lub inny wybrany olej, który nie zmieni nam smaku produktu.
Naturalne jest, że masło również robi się bardziej miękkie pod wpływem wysokich temperatur. Można więc umieścić "na chwilę" masło np. w ciepłej wodzie lub mikrofalówce, aby konsystencja zrobiła się bardziej płynna. Niech nie zdziwi nas fakt, że trzymając masło w lodówce, będzie one dużo bardziej twarde.