Witaj!
Niestety muszę Cię zmartwić, ale zrobienie 10 kg suchej masy mięśniowej przy naprawdę dobrych predyspozycjach to jest 3 do 5 lat sumiennej pracy i odpowiedniego odżywiania.
Jak uniknąć błędnego koła?
Aby nie doprowadzić do sytuacji, o której piszesz, tj. aby znów nie złapać tej samej ilości tłuszczu najważniejsza jest dieta. Musisz zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę. Jeśli chcesz sam o to zadbać, to proponuję na początek zapoznać się z artykułem poruszającym zagadnienie odżywiania w przypadku masy czy redukcji.
Możesz też skorzystać z pomocy specjalistów.
Jeśli nie przesadzisz z nadwyżką kaloryczną, będziesz unikał weekendowego obżarstwa i monitorował na bieżąco postępy, unikniesz ponownego zatłuszczenia.
Polecam też (nawet na masie) robić te 15-20 min cardio po treningu. Nie sprawi to, że będziesz spalał tkankę tłuszczową, ale raz że pozwoli Ci więcej jeść (będziesz musiał nadrobić spalone w czasie cardio kalorie), co może wpłynąć pozytywnie na wzrost siły oraz poprawi Twoją kondycję, dzięki czemu nie będziesz łapał zadyszki w czasie cięższych serii.
Minicut, co to takiego?
Dobrym sposobem na robienie możliwie suchej masy mięśniowej jest tak zwany minicut. Czyli przeplatanie okresu masowego krótkimi redukcjami. Np. 6-10 tygodni jesteś na dodatnim bilansie kaloryczny, po czym jak już widzisz, że sylwetka robi się mglista, to na ok. 4 tygodnie wchodzisz na ujemny bilans kaloryczny mocniej niż przy normalnej redukcji ucinając kalorie. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj - https://www.sfd.pl/art/Lifestyle/Mini_cut_sposób_na_czystą_masę_mięśniową-a747.html.
Jeśli będziesz miał problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości kalorii możesz też pomyśleć o zastosowaniu gainera. Stosuj go wtedy, kiedy nie będziesz miał czas albo miejsca na pełnowartościowy posiłek po treningu. Oczywiście tą odżywkę też wliczamy do bilansu spożytych kalorii!
Tu masz sporo ciekawych smaków do wyboru i przede wszystkim dobry skład - https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_Mass_Activator-opis26680.html.
Pamiętaj, najważniejsza jest ciężka i sumienna praca oraz dbanie o odpowiednie odżywienia. No i oczywiście cierpliwość :)
Powodzenia!