SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

maltitol czy cukier co jest dietetyczne i zdrowe?

Jak to wygląda w produktach spozywczyc lepiej z cukrem czy maltitolem co jest bardziej dietetyczne? bo widzę że niektóre firmy mają cukier i udają że produkt jest fit i zdrowy

Anitka 17 grudnia 2020
Ekspert odpowiada

Witaj! 

Jeśli Twoim celem jest zachowanie zdrowia i szczupłej sylwetki, to po pierwsze, musisz unikać nadwyżki kalorycznej, związanej z ogółem nadmiaru pożywienia. Po drugie, musisz korzystać z produktów o jak najniższym stopniu przetworzenia. Po trzecie, unikać węglowodanów o szybkiej kinetyce, czyli tzw. cukrów prostych. Do tych ostatnich oczywiście najeży zwykły cukier, który to przyczynia się do nadmiernego wydzielania insuliny. 

Ponad wszelką wątpliwość można powiedzieć, że to cukier jest główną przyczyną wielu współczesnych chorób wynikających z nadwagi. 

Maltitol jest naturalnym zamiennikiem cukru, który posiada o wiele niższy wpływ na glikemię (i wydzielanie insuliny) i mniej kalorii, czyli już w dwóch punktach jest lepszym wyborem i dla zdrowia i dla sylwetki. 

Niestety cukier jest ukryty w wielu produktach, ale tam gdzie masz możliwość wybrać produkty, które go nie zawierają lub zawierają jego minimalne ilości, to wybieraj właśnie te. 

O maltitolu i innych zamiennikach rafinowanego cukru przeczytasz w poniższym artykule. 

Polecamy również: Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne?

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 18 grudnia 2020
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.