Ogólnie suplementacja kreatyny bardzo rzadko skutkuje niepożądanymi efektami działania w postaci problemów żołądkowo-jelitowych. Niemniej przypadki takie bywają zgłaszane. Właśnie z uwagi na incydentalne zgłoszenia tego typu problemów przeprowadzono nawet w tym zakresie swojego czasu badania naukowe. W badaniach tych ustalono, że suplementacja kreatyny bardzo rzadko skutkuje problemami żołądkowo-jelitowymi, jeżeli przyjmowana jest w jednorazowej dawce nie większej, jak 5 g.
Natomiast wraz ze wzrostem jednorazowej dawki do 10 g liczba zgłaszanych przypadków problemów gastrycznych wzrasta. Najczęściej zgłaszanymi problemami gastrycznymi są wtedy biegunki, uczucie przelewania się w brzuchu i uczucie wzdęcia.
Wprawdzie nie ustalono dokładnie konkretnej przyczyny tego zjawiska, ale specjaliści wskazują tutaj zazwyczaj na dwa problemy...
Jeżeli kreatyna zostanie spożyta w wysokiej dawce bez rozcieńczenia jej w odpowiedniej ilości wody lub bez popicia jej odpowiednią ilością płynu, to przedostając się do jelit, zwiększa ciśnienie osmotyczne treści jelitowej, co właśnie skutkuje wymienionymi wyżej problemami gastrycznymi.
Spożyta kreatyna zawsze w pewnej części jest przekształcana w przewodzie pokarmowym w swój nieaktywny metabolit - kreatyninę. Natomiast kreatynina bywa przekształcana przez mikroflorę bakteryjną naszych jelit w związki aminowe, zdolne do wywoływania wymienionych wyżej problemów gastrycznych.
Przyczyną problemów mogą być również środki towarzyszące kreatynie w odżywkach lub kapsułkach. Przykładowo polimeryczne węglowodany, dodawane do preparatów zawierających kreatynę lub spożywane z nią łącznie w celu zwiększenia jej przenikania do tkanki mięśniowej, nierzadko dynamicznie fermentują pod wpływem bakteryjnej mikroflory jelitowej, co właśnie skutkuje wzmożonym wytwarzaniem gazów. Podobne działanie mogą mieć niskokaloryczne zamienniki cukru z grupy polioli, dodawane nieraz do smakowych wersji preparatów kreatynowych. Problemem mogą być również kapsułki, jeżeli spożyjemy na raz dużą ich liczbę, albowiem albo są wykonane z celulozy, albo z żelatyny, albo więc nie są trawione, albo są trawione bardzo wolno, w związku z czym są fermentowane przez mikroflorę jelitową, a to skutkuje właśnie pojawieniem się gazów.
Jeżeli więc ktoś odczuwa dyskomfort gastryczny na skutek suplementacji kreatyny, najlepiej powinien korzystać z preparatów czystej sproszkowanej kreatyny (są takie na rynku), przyjmowanych w jednorazowej dawce nie większej, jak 5 g (lepiej nawet podzieli taką porcję na mniejsze, 2-, 3-gramowe dawki), i rozcieńczonych w dużej ilości płynu. Można również przestawić się na formę kreatyny nieprzekształcaną w układzie pokarmowym do kreatyniny, taką jak przykładowo Kre-Alkalyn.