SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kiedy ważyć produkty?

Cześć wiem że to trochę "odgrzewanie kotleta" Ale jeśli ważę ryż przed ugotowaniem ma on 100g po ugotowaniu ma załóżmy 200g to jeśli zjem 100g ugotowanego to mam policzyć makro 50g przed ugotowaniem?

Patryk243 09 sierpnia 2021
Ekspert odpowiada

Witaj!

Dokładnie tak jak piszesz. W wyliczeniach interesuje nas produkt przed jakąkolwiek obróbką.

Wynika to z tego, że w trakcie gotowania, pieczenia, duszenia czy smażenia wiele produktów zmienia swoją wagę. Przykładowo, mięso traci swoją wagę, ponieważ pod wpływem temperatury zmniejsza się ilość wody i tłuszczu a z kolei produkty sypkie stają się cięższe, ponieważ pęcznieją. Ważenie i liczenie kalorii po obróbce mija się z celem, bo nie jesteś w stanie określić, ile dokładnie straciło mięso, albo ile zyskał ryż czy kasza. Nie ma też sensu zastanawiać się, ile tłuszczu z mięsa zostało wytopione, ponieważ nigdy nie wiesz, ile go tam dokładnie było. Raz trafisz na chudszą sztukę, a raz tłustszą. Tabele kalorii są zatem pewną średnią i na nich warto się opierać. 

Jeśli zatem wrzucasz do garnka 100 g ryżu i po ugotowaniu niezależnie od tego ile waży, zjadasz połowę, to do bilansu wliczasz 50 g. 

Sugeruję wprowadzać produkty do tabelki czy zeszytu, w którym spisujesz swoje kalorie zawsze przed przygotowaniem, żeby już się nie zastanawiać, ile co waży, kiedy stygnie na talerzu. 

Polecamy również: Czy wliczać kalorie z warzyw?

Polecamy również: Dieta i odchudzanie - kiedy muszę liczyć kalorie, a kiedy mogę mieć więcej luzu?

Agata Bugorska Trener personalny 10 sierpnia 2021
0
Pytania które mogą Ciebie zainteresować
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.