Suplement Collarose został oparty na najwyższej jakości hydrolizacie kolagenu. Aktywnymi biologicznie składnikami spożywczych białek kolagenowych są aminokwasy, a w szczególności jeden z nich - prolina, której najbogatszym źródłem pokarmowym są właśnie białka kolagenowe.
Jak bowiem pokazują badania, prolina dostarczana do organizmu ze spożywanych białek kolagenowych stymuluje produkcję naszego własnego kolagenu, który regeneruje skórę oraz tzw. bierne elementy aparatu, czyli ścięgna, powięzi, więzadła, stawy i kości.
Spożywane przez nas normalne białka pokarmowe, m.in. białka kolagenowe, aby organizm mógł pozyskać z nich aminokwasy, muszą zostać strawione w przewodzie pokarmowym. Natomiast hydrolizat kolagenu, taki jak podstawowy składnik produktu Collarose, to białko kolagenowe już wstępnie strawione, metodami laboratoryjnymi. Tak więc aminokwasy z hydrolizatów kolagenowych, szczególnie prolina, wchłaniają się szybko i łatwo, i docierają w dużych ilościach do swoich tkanek docelowych. Teoretycznie lepiej byłoby nie spożywać hydrolizatów kolagenowych przy posiłkach wysokobiałkowych, albowiem aminokwasy pochodzące z trawienia innych białek, np. mlecznych, mogłyby hamować wchłanianie aminokwasów z hydrolizatu kolagenowego. W praktyce jednak podobna sytuacja mogłaby mieć miejsce dopiero w przypadku jednorazowego spożycia bardzo wysokiej porcji białka, ponad 40 g, co raczej się nie zdarza u kobiet przy normalnym żywieniu.
W zasadzie jest więc bez znaczenia, czy suplement Collarose będzie przyjmowany przy posiłku, czy w oddaleniu od niego.