Witaj!
Białko pijesz po to, aby poprawić swoje parametry metaboliczne, regenerację i dostarczyć budulca do wzmacniania tkanki mięśniowej.
Najważniejszą rzeczą jest dzienna podaż białka, która to w przypadku osób budujących masę mięśniową, powinna wynosić ok. 2 g białka na każdy kilogram masy ciała, a w przypadku redukcji wagi, najlepsze wyniki osiąga się na poziomie 2,5-3 g.
Najlepiej, aby dostarczana ilość białka ze wszystkich źródeł była równo rozłożona w skali dnia. Najczęściej jest to ok. 30-40 g na każdy posiłek. Wiadomo, że nie chodzi tutaj tylko o odżywki białkowe, ale białko pochodzące ze wszystkich innych źródeł (mięso, ryby, jaja, sery itd.).
Swoje zapotrzebowanie energetyczne oraz proporcje makroskładników optymalne dla danego celu możesz sprawdzić, używając kalkulatora z serwisu PoTreningu.pl
https://potreningu.pl/kalkulatory/bmr
Przede wszystkim jednak musisz dobrze trafić z kaloriami i być na tzw. deficycie energetycznym, jeść nieco mniej niż wynosi Twoje zapotrzebowanie. Wtedy proces redukcji będzie przebiegał prawidłowo, a wyższa ilość białka przysłuży się jakości osiąganej sylwetki.
Odpowiadając na Twoje pytanie dotyczące pory przyjmowania białka, to najbardziej istotna wydaje się porcja wypijana zaraz po treningu. Jednak nie można pominąć odpowiedniej ilości białka również w śniadaniu. Jeśli przewidujesz tylko jednego szejka dziennie, to zostaw sobie go na okres potreningowy, a rano zjedz śniadanie białkowe bazujące np. na jajach, łososiu lub chudym serze.
Niżej znajdziesz dietę dla odchudzającej się dziewczyny.