Suplementacja probiotyków to bardzo dobry pomysł, albowiem właściwy skład flory jelitowej odpowiada nie tylko za prawidłowy stan i właściwe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, ale wpływa zdecydowanie na ogólną zdrowotność naszego organizmu, w tym na odporność na infekcje a nawet na nastrój i zdrowie psychiczne.
Rzeczywiście pora i sposób przyjmowania suplementów probiotycznych nie są obojętne dla przeżywalności pożytecznych mikroorganizmów oraz zdolności ich zagnieżdżania się w dolnych odcinkach przewodu pokarmowego. Można oczywiście poszukać na rynku suplementów uzupełniających pożyteczną florę jelitową w formie specjalnych kapsułek dojelitowych, w przypadku których pora i sposób przyjmowania nie ma większego znaczenia. Niemniej należy wiedzieć, co ustalono w efekcie badań naukowych w temacie właściwego przyjmowania suplementów dostarczających do organizmu florę probiotyczną...
Otóż w badaniach dowiedziono, że wysoka kwasowość soku żołądkowego niszczy otoczkę suplementu w postaci kapsułki oraz zabija znaczną część zawartej w niej pożytecznej flory jelitowej. Dlatego mikroorganizmy z podawanych na czczo suplementów probiotycznych najsłabiej zasiedlały dolne odcinki przewodu pokarmowego. Tak więc przyjmowanie suplementu probiotycznego na czczo to najgorszy z możliwych sposobów uzupełniania pożytecznej flory jelitowej.
Jak się okazuje, mikroorganizmy z suplementów probiotycznych najlepiej zasiedlają dolne odcinki przewodu pokarmowego, gdy są przyjmowane tuż przed lub w trakcie posiłku. Posiłek zmniejsza bowiem kwasowość soku żołądkowego, co ochrania przed destrukcją kapsułkę i jej żywą zawartość. Przy czym nieobojętny okazuje się też skład samego posiłku, przy którym przyjmujemy suplement probiotyczny. Okazuje się, że bardzo ważne jest, aby posiłek zawierał przede wszystkim błonnik pokarmowy o odpowiednim składzie węglowodanów złożonych oraz pewną ilość tłuszczu i białka. W badaniach takim optymalnym posiłkiem okazały się płatki owsiane na mleku. Poza płatkami owsianymi, produktami spożywczymi, obfitującymi w najkorzystniejsze dla flory jelitowej formy błonnika pokarmowego, są jeszcze m.in. otręby owsiane, kasze jęczmienne, banany i siemię lniane.