SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jakie wędliny wybierać?

Witam! Lepiej zjeść szynkę wieprzową z Goodvalley o zaw. tłuszczu poniżej 3%, zero chemii, czysty skład. Czy drób (kurczak/indyk) pełen chemii i masie antybiotyków?

QQRydza 10 grudnia 2021
Ekspert odpowiada

Witaj! 

Pytanie zadałeś pewnie trochę z żartem, bo już to, w jaki sposób zostało sformułowane, jest odpowiedzią. 

Zdrowa dieta, a dokładniej zdrowy sposób odżywiania, to taki który: 

  • nie dostarczy nam nadmiaru energii, 
  • jest różnorodny, 
  • pokrywa wszystkie zapotrzebowania na makro i mikroskładniki,
  • ogranicza żywność przetworzoną, 

Acz tu można by jeszcze kilka elementów dodać, ale to taka podstawa. 

Oczywiście diet mamy mnóstwo i niezależnie czy są to diety nisko węglowodanowe, czy zbilansowane, ogólnie powinny one spełniać powyższe warunki. 

Wędliny ogólnie nie są najlepszym wyborem jak każda żywność przetworzona i jeśli już się na nie decydujemy, to należy kierować się etykietą. Mianowicie, wybierać te, które mają jak najmniejszą liczbę składników poza mięsem. Warto też zawsze zerknąć na zawartość soli. 

O tym, jak bardzo szkodzi nam żywność przetworzona i jakie konsekwencje powoduje regularna jej konsumpcja, przeczytasz w dwóch poniższych artykułach. Dowiesz się też jakie produkty warto eliminować, a na których należy bazować. 

Polecamy również: Przetworzona żywność - jak dużo jej zjadamy? Żywność ultra-przetworzona

Polecamy również: Jak bardzo szkodzi żywność przetworzona? Co jeść a czego unikać?

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 11 grudnia 2021
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.