Witaj!
O redukcji wagi decyduje przede wszystkim tzw. bilans energetyczny. W skrócie mówiąc oznacza to, iż należy jeść nieco mniej niż wynosi nasze zapotrzebowanie , mniej kalorii niż zużywamy ich każdego dnia. Spełnienie tego warunku powoduje, że organizm musi sięgnąć do energii zmagazynowanej w postaci tkanki tłuszczowej i właśnie w ten sposób wyrównać braki energetyczne.
Praktyka jednak pokazuje, że kalorie to nie wszystko, bo są oczywiście produkty, które pozornie przy tej samej wartości energetycznej mniej sprzyjają redukcji i są produkty, które bardziej sprzyjają redukcji. Chodzi tu najczęściej o poziom przetworzenia, a także wpływ produktów żywieniowych na glikemię (poziom cukru we krwi).
Poziom przetworzenia produktów
Produkty o wysokim stopniu przetworzenia najczęściej sycą mniej i są magazynem dużej ilości energii, która stosunkowo łatwo uwalnia się w organizmie i szybko wpływa na podniesienie poziomu cukru we krwi.
Produkty o niskim stopniu przetworzenia potrzebują od naszego organizmu nieco więcej czasu na przyswojenie (czyli trawiąc je i przyswajając tracimy nieco więcej kalorii, a oprócz tego mają mniejszy wpływ na skoki insuliny - pobudzanie insuliny utrudnia odchudzanie). Oczywiście niektóre produkty które wcale nie są przetworzone także mogą wpływać na insulinę. Tak jak np. owoce czy świeżo wyciskane soki. Dlatego podczas redukcji i w tym przypadku warto zachować umiar i wybierać te o niższym ładunku glikemicznym.
Co zatem jeść na diecie i jakie diety najbardziej się sprawdzają?
Odpowiedź znajdziesz w poniższych opracowaniach naszych autorów.
Polecamy również:
Co jeść na diecie?
Kolejnym strategicznym elementem jest udział białka w diecie. Zwiększone spożycie białka wpływa korzystnie na zdrowie i jest ważnym czynnikiem w procesie odchudzania.