SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jakie produkty jeść a jakich unikać?

Jakie produkty jeść a jakich unikać? Czy w czasie redukcji odchudzania jeść takie produkty jak chleb makaron czy ich unikać? Jakie produkty najlepiej są w czasie odchudzania a jakich unikać najlepiej?

DeDe1909 10 listopada 2020
Ekspert odpowiada

Witaj!

O redukcji wagi decyduje przede wszystkim tzw. bilans energetyczny. W skrócie mówiąc oznacza to, iż należy jeść nieco mniej niż wynosi nasze zapotrzebowanie , mniej kalorii niż zużywamy ich każdego dnia. Spełnienie tego warunku powoduje, że organizm musi sięgnąć do energii zmagazynowanej w postaci tkanki tłuszczowej i właśnie w ten sposób wyrównać braki energetyczne.

Praktyka jednak pokazuje, że kalorie to nie wszystko, bo są oczywiście produkty, które pozornie przy tej samej wartości energetycznej mniej sprzyjają redukcji i są produkty, które bardziej sprzyjają redukcji. Chodzi tu najczęściej o poziom przetworzenia, a także wpływ produktów żywieniowych na glikemię (poziom cukru we krwi). 

Poziom przetworzenia produktów 

Produkty o wysokim stopniu przetworzenia najczęściej sycą mniej i są magazynem dużej ilości energii, która stosunkowo łatwo uwalnia się w organizmie i szybko wpływa na podniesienie poziomu cukru we krwi. 

Polecamy również: Pułapki dietetyczne podczas odchudzania, redukcji

Produkty o niskim stopniu przetworzenia potrzebują od naszego organizmu nieco więcej czasu na przyswojenie (czyli trawiąc je i przyswajając tracimy nieco więcej kalorii, a oprócz tego mają mniejszy wpływ na skoki insuliny - pobudzanie insuliny utrudnia odchudzanie). Oczywiście niektóre produkty które wcale nie są przetworzone także mogą wpływać na insulinę. Tak jak np. owoce czy świeżo wyciskane soki. Dlatego podczas redukcji i w tym przypadku warto zachować umiar i wybierać te o niższym ładunku glikemicznym. 

Co zatem jeść na diecie i jakie diety najbardziej się sprawdzają? 

Odpowiedź znajdziesz w poniższych opracowaniach naszych autorów. 

Polecamy również: Co jeść na diecie?

Kolejnym strategicznym elementem jest udział białka w diecie. Zwiększone spożycie białka wpływa korzystnie na zdrowie i jest ważnym czynnikiem w procesie odchudzania. 

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 11 listopada 2020
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.