SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak radzić sobie z ważeniem makaronów itp

Witam , kiedy należy warzyć makarony , ryże kasze itp ? Z góry dziękuje

Julka 21 listopada 2020
Ekspert odpowiada

Witaj! 

Jeśli chcesz dokładnie liczyć kalorie, to w tym przypadku musisz bazować na produktach suchych. Jest to nawet łatwiejsze niż mogłoby się wydawać, gdyż każdy z wymienionych produktów (ryże, kasz makarony, płatki), mają ok 350-380 kcal na 100g suchego produktu (przed gotowaniem). Dlatego zawsze odważaj swoją porcję przed obróbką, a jaką wagę otrzymają produkty po ugotowaniu, to już nie ma żadnego znaczenia. 

Tak samo w przypadku mięs. Należy je ważysz na surowo i to właśnie tą wagę należy wpisywać do dzienniczka, a nie wagę produktu po obróbce termicznej. Jeśli chodzi o produkty pakowane, gotowe, to po prostu należy nauczyć się czytać etykiety. Warto też zwrócić uwagę, że nie zawsze podawane są kalorie na 100g. Czasami jest to porcja lub 50g. Dlatego, trzeba zachować dużą uwagę. 

Jeśli chodzi o bardziej złożone potrawy, które przyrządzasz sama, to też należy ważyć wszystkie składniki na surowo. 

Polecam także ciekawy artykuł o makaronach, bo w opinii wielu osób jest to kontrowersyjny składnik diety. 

 

Polecamy również: Jaki makaron na diecie?

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 22 listopada 2020
0
Pytania które mogą Ciebie zainteresować
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.