SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Indeks glikemiczny izolatu białka serwatkowego

Dzien dobry :) chciałbym zapytać o Indeks glikemiczny izolaty bialka

Marta 15 lutego 2021

Co to jest odżywka białkowa?



Ekspert odpowiada

Witaj Marta!

IG, czyli indeks glikemiczny jest to wartość, która dotyczy wyłącznie produktów zasobnych w węglowodany.

Niestety nie ma nigdzie określonej wartości IG dla produktów typu białka serwatkowe, czy izolat białka serwatkowego. Musimy wiedzieć, że nasz organizm nie tylko reaguje na to, jakie makroskładniki zjadamy, ale również na to, jakie produkty ze sobą łączymy.

O czym dokładnie świadczy wartość IG, wyczytasz w poniższym artykule:

Polecamy również: Indeks glikemiczny i indeks sytości

Przykładowo, samo białko serwatkowe nie będzie mocno stymulowało insuliny, ale już połączenie np. WPC i węglowodanów zawartych w ziemniakach przyczynia się do większego wzrostu insuliny w organizmie niż w przypadku spożycia jedynie samych ziemniaków. 

Jeśli jesteś cukrzykiem i musisz uwzględnić np. podaż insuliny względem spożytego posiłku, to musisz kierować się tutaj metodą prób i błędów i dostosować dawkę insuliny nie tylko uwzględniając ilość węglowodanów, ale również dodatku białka. Tak samo musisz sprawdzić reakcję organizmu na spożycie WPC, czy WPI ( izolat). 

Jeżeli jesteś osobą zdrową, nie musisz aż tak mocno zagłębiać się w kwestie IG czy ładunku glikemicznego. Bazuj na produktach niskoprzetworzonych. Staraj się, aby Twoja dieta była zasobna w węglowodany złożone, posiadające wysoką wartość odżywczą. 

Polecamy również: Izolat czy koncentrat białka? Białko serwatkowe czy serwatka białkowa?

Tomasz Maciołek Fizjoterapeuta 15 lutego 2021
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.