Witaj!
Papryka oczywiście będzie bardzo wartościowym elementem diety i to także ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Przy czym warto wiedzieć, że każda odmiana i kolor różnią się zawartością witaminy C. Najwięcej znajdziesz w żółtej papryce (180 mg), nieco mniej w czerwonej (120 mg), a najmniej w zielonej (80 mg).
Oczywiście najwięcej witaminy C uzyskasz, jeśli nie poddasz papryki obróbce termicznej, tzn. że zjesz ją na surowo.
Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś każdego dnia umieścił w swojej diecie 50-100 g papryki, jednak warto pamiętać, że dieta powinna być urozmaicona i warto korzystać z wielu warzyw wymiennie. Taka strategia najbardziej chroni nas przed niedoborami substancji odżywczych, ale również przed zanieczyszczeniami znajdującymi się w pożywieniu.
Co mam na myśli?
Wiadomo, że tuńczyk jest świetnym źródłem białka, ale jedzenie więcej niż jednej puszki w tygodniu nie jest dobrym wyborem, ze względu na możliwą zawartość rtęci. Dotyczy to też innych rodzajów mięsa, ryb, ze względu na antybiotyki i inne.
Wielu warzywom można też coś zarzucić, szczególnie liściastym, które to mają dużą powierzchnię wchłaniania i niestety na takiej sałacie mogą pojawić się metale ciężki. Wspomniana różnorodność jest tu jakimś wyjściem bezpieczeństwa. Dlatego korzystaj z wielu warzyw i przeróżnych owoców.