SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ile kalorii ma ugotowana kaczka. Jak liczyć kalorie z mięsa?

Ostatnio zjadłem 125 gram gotowanej kaczki, ile by to bylo gram przed obróbką? Kaczkę robiłem w piekarniku.

Lapitut 22 kwietnia 2021
Ekspert odpowiada

Witaj!

Ciężko odpowiedzieć na Twoje pytanie, ponieważ każde mięso jest nieco inne. Jeden kawałek ma więcej tłuszczu i wody, drugi mniej. Tak samo w sposobie obróbki – raz mięso szybciej zareaguje na temperaturę albo jest dłużej pieczone, a raz krócej i mięso nie zmniejszy tak swojej wagi.

Jeżeli bardzo musisz wliczyć te 125 g do swojego bilansu, to dowiedz się, jaka to była część kaczki (bo to również ma znaczenie) i dodaj do tego ok. 30% wagi. Jednak pamiętaj, że to tylko szacunkowe wartości, ale też się zbytnio nie przejmuj, bo nawet jak zważysz mięso przed obróbką i porównasz z tabelką, to też nie masz pewności, czy trafiłeś na osobnika „w formie”, czy też bardziej spasionego.

Najwięcej ze swojej wagi tracą mięsa duszone, a najmniej gotowane i smażone kontaktowo. Jeśli chodzi o produkty sypkie, takie jak ryże, kasze, makarony, to oczywiście ważymy je przed obróbką termiczną, gdyż w czasie obróbki (zależnie od czasu gotowania) wchłaniają one różną ilość wody, a kaloryczność może się różnić niemalże za każdym razem. Oprócz tego każdy gatunek ryżu, czy makaronu wchłania inną ilość wody. 

Polecam kilka ciekawych artykułów o liczeniu kalorii:

Polecamy również: Czy kalorie są sobie równe? Fakty o kaloriach

Polecamy również: Dieta i odchudzanie - kiedy muszę liczyć kalorie, a kiedy mogę mieć więcej luzu?

Agata Bugorska Trener personalny 23 kwietnia 2021
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.