Witaj!
Niestety nie mogę odszukać wcześniej odpowiedzi na Twoje wcześniejsze pytanie, jednak udział makroskładników, który podałeś, jest całkiem ok. Przede wszystkim należy pilnować wysokiego udziału białka, gdyż jest ono bardzo ważne w przypadku redukcji (zdecydowanie bardziej ważne, niż podczas budowania tzw. masy mięśniowej).
Większa ilość białka sprzyja nie tylko szybszej przemianie materii, ale przede wszystkim zabezpiecza tkankę mięśniową przed ubytkami/stratami, które niestety mogą być nieuniknione przy ujemnym bilansie kalorycznym. Oczywiście im mniejszy deficyt kaloryczny, tym ryzyko mniejsze. Z drugiej strony jednak musimy pamiętać, że im bardziej ucinamy kalorie, tym wyższy powinien być udział białka w diecie.
Z tej samej przyczyny, podczas odchudzania najbardziej zalecaną formą aktywności jest właśnie trening siłowy. Jest to forma sygnału dla naszego organizmu, aby nie korzystał z aminokwasów, z których zbudowane są nasze mięśnie i aby nie rozkładał ich na potrzeby organizmu. Im więcej mięśni zaoszczędzimy podczas odchudzania, tym stabilniejsze będą efekty redukcji.
Ogólnie starajmy się utrzymać białko na poziomie nie mniejszym niż 2,5 g, acz niekoniecznie należy przekraczać poziom 3,1 g na każdy kilogram. Tłuszcz możemy utrzymać w przedziale 1-1,5 g, a pozostałość, to oczywiście węglowodany.
Sugeruje jeszcze zerknąć w poniższy artykuł.