Witaj!
Musisz zrozumieć, że pośpiech w odchudzaniu będzie skutkował bardzo negatywnie. Pośpiech w sensie zbyt dużego obniżania kalorii jest z kilku powodów dla Ciebie zły.
Po pierwsze, jesteś osobą bardzo młodą, a w Twoim wieku nie można przesadnie obniżać kalorii, gdyż może to skutkować negatywnie na Twój rozwój.
Po drugie, gdy zbyt mocno obniżymy kalorie, to oprócz tkanki tłuszczowej tracimy także niezwykle cenną tkankę mięśniową. Skuteczne odchudzanie polega na tym, aby spalić jak najwięcej tłuszczu i zachować jak najwięcej mięśnie, które to w dalszej perspektywie będą na "chroniły" przed ponownym przytyciem. Wynika to z tego, że mięśnie są tkanką zużywającą większe ilości energii do swojej pracy, a także odpowiadają za jakość sylwetki. Im mniej mięśni posiadasz po redukcji tkanki tłuszczowej, tym niższe będzie Twoje zapotrzebowanie kaloryczne. Dlatego staraj się utrzymać poziom kalorii 2100. Ważne jednak, aby utrzymać wysoki udział białka w diecie.
Jeśli chodzi o napoje "zero", to nie jest to optymalny wybór w kontekście zdrowotnym, jednak nie będą one przeszkadzały w redukcji.
Odpowiadając na Twoje pytanie odnośnie ważenia warzyw i innych produktów spożywczych, to z założenia wykonujemy to przed obróbką termiczną (oczywiście w przypadku ziemniaków ważysz je po obraniu, bo przecież łupin nie zjadasz). Natomiast jeśli widzisz w takich kalkulatorach żywieniowych jakiś produkt po obróbce termicznej, jeśli jest to wyraźnie wskazane w kalkulatorze, to taką strategię też możesz przyjąć.
Niżej podsuwam Ci do przeczytania bardzo pomocny artykuł, który dedykowaliśmy właśnie Twojej grupie wiekowej.