Witaj!
Po pierwsze, życie studenta nie jest przyczyną nadwagi. Jednak z pewnością do przyczyn obecnego stanu możesz zaliczyć unikanie aktywności fizycznej i spożywanie zbyt dużej ilości kalorii.
Po drugie, jeśli tych kalorii będziesz jadł mniej, to już na samą logikę, będzie taniej. Jak zapewne wiesz, dieta redukcyjna opiera się na tym, aby jeść mniej, niż wtedy gdy zyskujemy wagę - czyli mniej niż jesz obecnie.
Po trzecie, zdrowa dieta, a zwłaszcza dieta odchudzająca musi być kosztowna, to mit a bardziej wymysł tych, którzy szukają powodu, by się nie odchudzać.
Jeśli dobrze zaplanujesz swoje odżywianie, to z pewnością nie będzie ono wymagało większych nakładów finansowych, niż ponosisz obecnie.
Od czego zacząć?
Z poniższego kalkulatora wyliczasz swoje zapotrzebowanie, zaznaczając cel "redukcja wagi". Otrzymujesz również udział makroskładników. Na tej podstawie planujesz swoje posiłki. https://potreningu.pl/kalkulatory/bmr
Oto przykłady tanich, zdrowych posiłków, jakie możesz stosować na diecie:
Śniadanie - owsianka na wodzie z dodatkiem odżywki białkowej (osobiście jadam taką codziennie na śniadanie). Inną opcją śniadania może być jajecznica z jedną małą łyżeczką tłuszczu (5 g) i kromką pełnoziarnistego pieczywa.
Drugie śniadanie - Jugurt naturalny + jakiekolwiek nasiona (słonecznik) lub dowolne orzechy. Inną opcją może być pół kostki sera twarogowego + pełnoziarniste pieczywo i jakiekolwiek warzywo do tego.
Obiad - Jakiekolwiek tanie mięso lub ryba (ok. 150 g) i do tego jakakolwiek kasza lub ryż bądź ziemniaki. Koniecznie bez sosów zaciąganych z udziałem mąki i tłuszczu. Jednak możesz do smaku dodać trochę ketchupu.
Kolacja - odżywka białkowa + owoc.
Zapewne zastanawia Cię ta odżywka białkowa... a rekomenduję ją z następujących powodów. Białko podczas odchudzania jest strategiczne pod kątek zdrowotnych i dla lepszych efektów - tutaj znajdziesz argumentacje.
Po drugie, odżywka białkowa jest ekonomicznym źródłem białka, jednak porcja kosztuje mniej niż 3 zł. Zatem jest to koszt porównywalny do twarogu, chudego mięsa czy jaj (licząc jako źródło białka z wymienionych produktów).