Witaj!
Podstawowym warunkiem spalania tkanki tłuszczowej jest tzw. ujemny bilans kaloryczny, czyli musisz dostarczać do organizmu mniej kalorii niż zużywasz. W takiej sytuacji Twój organizm jest zmuszony do korzystania z zasobów energii zgromadzonej w postaci tkanki tłuszczowej. Nie można jednak głodzić się, gdyż wtedy nasze ciało traci jędrność, jakość i nie funkcjonujemy w sposób optymalny.
Wszystkie Twoje pytania odnośnie konkretnych produktów przy danych posiłkach zweryfikuj na podstawie tego co napiszę niżej.
Jak i co jeść na diecie?
Przede wszystkim zaplanuj sobie 3 lub 4 posiłki. Na pewno dobrym rozwiązaniem będzie jedzenie więcej niż 4 posiłków.
Po drugie, każdy z posiłków musi zawierać źródło białka. Źródła białka to: chude mięsa, ryby, chude sery, jaja, nasiona roślin strączkowych i oczywiście odżywki białkowe. Do wybranego źródła białka dokładaj zawsze warzywa, ewentualnie raz dziennie jakiś owoc.
Po trzecie, ogranicz produkty przetworzone. Zrezygnuj ze wszystkich słodyczy i słodzonych napoi.
Po czwarte, nigdy nie podjadaj między posiłkami.
Po piątek, koniecznie oblicz swoje zapotrzebowanie. Przy pomocy poniższego kalkulatora dowiesz się ile kalorii musisz spożywać aby utrzymać wagę. Od tego wyniku odejmij 300-500 kcal. Staraj się utrzymać ten poziom kalorii każdego dnia.
Po szóste, cały proces możesz przyspieszyć posiłkując się spalaczem tłuszczu, który także poprawi trawienie i metabolizm.
Zachęcam Cię do lektury poniższych artykułów. Znajdziesz tu mnóstwo porad odnośnie odżywiania w tym komponowania posiłków, a także najlepszych form aktywności fizycznej.