Witaj!
Super, że interesujesz się dietą i widać, że chcesz podejść do tematu poważnie. Kalorie kaloriami, ale słusznie zauważyłaś, że nie jest to jedyny temat, który należy wziąć pod uwagę. Istotne są również składniki odżywcze takie jak węglowodany, białka i tłuszcze.
Jeśli nie jesteś zawodowym sportowcem, który za wszelką cenę musi osiągnąć formę np. na scenę, to nie musisz wszystkiego liczyć co do grama. Jednak ograniczanie się do liczenia wartości odżywczych jedynie z głównych posiłków może być zbyt niedokładne. Szczególnie jeśli masz sporo przekąsek w ciągu dnia. Wystarczy, że zjesz dwa banany, których nie uwzględnisz w swoim zapotrzebowaniu a ilość spożytych węglowodanów znacznie wzroście i wpłynie na proporcje pomiędzy makroskładnikami.
Najlepiej, żeby każdy Twój posiłek był zbilansowany, czyli zawierał białko, węglowodany i tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Kiedy już poznasz wartości poszczególnych produktów, wówczas będzie Ci łatwiej manewrować dietą i pozwolić sobie na przekąskę w postaci owocu i uzupełnienie pozostałych makroskładników w innych posiłkach.
Ile powinieneś jeść białka?
Polecam artykuł naszego specjalisty ds. żywienia (załączam niżej).
Sugeruje, że na masie powinniśmy spożywać:
- 25% białka
- 50% węglowodanów
- 25% tłuszczów
A na redukcji:
- 30% białka
- 40% węglowodanów
- 30% tłuszczów
Cały artykuł znajdziesz tutaj:
Oczywiście musisz się obserwować i dopasowywać dietę do siebie i swoich celów, ale jest to świetna baza wyjściowa.
Wracając do Twojego pytania – nic się nie stanie, jeśli te procenty będą miały lekkie odchylenia, bo właśnie o to chodzi, by do diety podejść rozsądnie, bez ważenia każdego ziarnka ryżu. Ważne, by zachować proporcje.
Może Cię jeszcze zainteresować temat zdrowego odżywiania: