Witaj!
W przypadku osób trenujących, a zwłaszcza kształtujących sylwetkę, białko jest bardzo istotnym elementem diety. Nie oznacza to jednak, że tłuszcze i węglowodany są mniej istotne. Jednak w przypadku białka staramy się przyjąć jego określoną ilość na każdy posiłek.
Dla optymalnej syntezy włókien mięśniowych, czyli procesu budowy mięśni zaleca się aby w każdym z posiłków nie było mniej niż 30g białka. Nie chodzi tu oczywiście tylko o odżywki białkowe, ale wszelkie źródła białka jakie spożywamy. Dlatego np. jeśli Twoim źródłem białka w danym posiłku jest pierś z kurczaka, to aby spełnić ten warunek musisz jej zjeść conajmniej 150g. W przypadku odżywek białkowych będzie to ok 40g proszku.
Jak spożywać odżywki białkowe?
Część osób przygotowuje je w formie szejków, czyli do ok 200 ml wody lub mleka dodajesz 30-40g proszku. Uzależnione jest to też od wagi. Wszystko mieszasz w szjkerze.
Nie musisz wykonywać wcale tradycyjnych ruchów szejkerem, równie dobrze możesz rozmieszać składniki łyżką lub widelcem. Odżywki białkowe rozpuszczają się bardzo dobrze.
Duża część osób w tym także ja, dodaje odżywkę białkową w tym także proszek do ugotowanego ryżu, płatków czy kaszy jaglanej. Do tego dodaje ulubione owoce, wszystko razem mieszam i zjadam pyszny pełnowartościowy posiłek.