SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy moje obliczenia są dobre?

Witajcie, policzyłam kalorykę i makro, ale wydaje mi się że jest cos nie tak czy może być tak mała ilość węglowodanów? wyszło mi tak: - białko 133 g - tłuszcze 80 g - węglowodany 77 g i 1560 kalorii na redukcji

ada2307 17 listopada 2020
Ekspert odpowiada

Witaj! 

Dietę należy dostosować do swojej aktywności fizycznej oraz parametrów takich jak waga, wzrost i wiek. Przy czym nie warto zbyt mocno ucinać kalorii, gdyż dieta będzie zbyt męcząca w efekcie będziesz paliła także tkankę mięśniową, która zapewnia jędrność, a nie tylko sam tłuszcz. Oczywiście pokusa szybkich efektów bardzo często skłania dziewczyny do diet blisko głodówkowych, jednak jest to bardzo zła praktyka z której najczęściej bierze się efekt jojo. 

Analizując proporcje makroskładników, to obliczenia wyszły ok, jednak warto zaznaczyć, że jest to dieta nisko węglowodanowa. Można uznać że jest ona do przyjęcia. Oczywiście o ile będziesz komponowała posiłki zgodne z tymi wytycznymi. Ja jednak obniżyłabym trochę tłuszcz na korzyść węglowodanów i przede wszystkim sprawdziłabym jakie jest faktycznie Twoje zapotrzebowanie, gdyż 1500-1600 to trochę mało. 

Stosowanie deficytu kalorycznego niższego niż 300 kcal jest w mojej ocenie złym rozwiązaniem (można go stosować tylko w przypadku dużej otyłości). 

Sugeruje zerknąć w poniższe artykuły w których omawiane są te kwestie. 

Polecamy również: Dieta 1200 kcal: jej skuteczność oraz skutki zdrowotne

Polecamy również: Pułapki dietetyczne podczas odchudzania, redukcji

Pamiętaj też, że najlepsza dieta to taka, którą jesteś w stanie utrzymać. Jeśli wyznaczysz sobie zbyt duży rygor, to bardzo szybko odpadniesz i nici z redukcji. 

 

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 17 listopada 2020
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.