SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy białko traci swoje właściwości po obróbce termicznej?

Czy odżywka białkowa może stracić swoje właściwości po obróbce termicznej? Czy na przykład robiąc owsiankę i dodając do niej białko warto robić to na samym końcu gotowania, czy nie ma to większego znaczenia?

Daria1897 01 czerwca 2022
Ekspert odpowiada

Witaj! 

W ogóle co to jest za pomysł, aby wykonywać to w tej kolejności. Przecież to nie ma żadnego sensu. 

Zwykłe płatki owsiane gotujesz według przepisu (na wodzie lub mleku), a po osiągnięciu temperatury odpowiedniej dla konsumpcji, dosypujesz odżywkę białkową, mieszasz i delektujesz się smakiem. Ewentualnie korzystasz z płatków błyskawicznych, które zalewasz wrzącym mlekiem lub wodą i również po osiągnięciu temperatury odpowiedniej do spożycia, dodajesz białka i zjadasz. 

To nawet nie chodzi o kwestię, czy białko można poddawać obróbce termicznej, tylko jaki ma sens taka kolejność? Jednak dodam jeszcze, że niektóre odżywki białkowe nadają się do tego (białko nie zmienia swojej struktury), a niektóre dają wrażenie, jakby białko się zważyło, mimo że w obu przypadkach nie tracą one na wartości. Ogólnie wszelkie źródła białek są odporne na wysokie temperatury, co nie oznacza, że np. odżywki należy katować wysoką temperaturą. 

Z drugiej strony, weź np. białko jaja kurzego, które na surowo ma znacznie mniejszą przyswajalność, niż po gotowaniu czy smażeniu, a przypomnę, że smażenie odbywa się w temperaturze blisko 2 x takiej, jak gotowanie. 

Jako ciekawostkę podrzucam właśnie artykuł o spożywaniu surowych jaj.

Polecamy również: Czy warto pić surowej jaja? Czy picie surowych jajek szkodzi?

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 01 czerwca 2022
0
Pytania które mogą Ciebie zainteresować
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.