Odpowiadają żartobliwie, można by powiedzieć, że każdy produkt spożywczy to chemia, bo przecież składa się ze związków chemicznych. Ale żarty na bok! Dobrze wiemy, o co chodzi... A chodzi o to, czy dany produkt jest pochodzenia naturalnego, czy też powstał na drodze przemysłowej syntezy chemicznej.
Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, a w szczególności mięśni. Białko naszego organizmu pozostaje w stanie dynamicznej równowagi, co oznacza, że każdego dnia pewną ilość białek tracimy i ponownie odbudowujemy. Ten obrót białka zwiększa się w miarę wzrostu naszej aktywności fizycznej. Jeżeli jest to aktywność związana z ciężką pracą mięśniową, wtedy organizm odbudowuje więcej białek mięśniowych, niż traci, i na tej zasadzie nasze mięśnie rosną. Aby jednak nasz organizm mógł odbudowywać czy nawet nadbudowywać swoje własne białka, musimy dostarczać mu każdego dnia odpowiednią ilość nowego białka wraz z pożywieniem.
Jeżeli nie dostarczymy mu odpowiedniej ilości białka, bilans białkowy będzie ujemny. Organizm będzie tracił więcej białka, niż mógłby go odbudować, co z czasem odbije się nie tylko na naszych mięśniach, ale ogólnie na zdrowiu; m.in. przykładowo obniżymy swoją odporność przeciwko infekcjom. Aby więc zaopatrywać odpowiednio nasz organizm w białko, musimy spożywać codziennie odpowiednią ilość pokarmów wysokobiałkowych.
Ponieważ jednak ogólnie pokarm nie jest nazbyt obfitym źródłem białka niejednokrotnie, aby właściwie zaopatrzyć organizm w białko, musimy spożywać go relatywnie dużo. W wielu przypadkach, m.in. przy programach treningów siłowych, spożywanie tak wysokiej objętości pokarmu może okazać się kłopotliwe. I tutaj właśnie z pomocą przychodzą odżywki wysokobiałkowe, które są dodatkami odżywczymi, koncentrującymi maksymalnie dużo białka w minimalnej objętości racji pokarmowej.
Odżywki wysokobiałkowe są więc koncentratami białek izolowanych z naturalnych produktów pokarmowych, najczęściej z mleka. Otrzymuje się je na drodze obróbki mechanicznej, a więc poprzez filtrację, czyli bez użycia odczynników chemicznych. W związku z tym odżywki wysokobiałkowe są to produkty naturalne, które trudno nazwać "chemią".
Oczywiście pewne obawy mogą budzić u "purystów żywieniowych" dodatki aromatyczno-smakowe i barwniki spożywcze, albowiem niektóre z nich mogą powstawać faktycznie na drodze syntezy chemicznej. Niemniej warto podkreślić, że odżywkach wysokobiałkowych chodzi o dokładnie taką samą paletę tego typu dodatków, jaka stosowana jest w przemyśle cukierniczych i którą znajdujemy przykładowo w lodach. Jeżeli więc nie budzą one naszych obaw, gdy raczymy się deserem lodowym, nie powinny też budzić przy przygotowywaniu koktajlu z odżywki wysokobiałkowej. Niemniej i tutaj mamy zawsze wybór - zawsze możemy korzystać z bezsmakowych wersji odżywek wysokobiałkowych, miksując je np. z owocami sezonowymi.