Witaj!
Białko nie jest wspomagaczem, tylko podstawowym makroskładnikiem diety, bez którego nie moglibyśmy funkcjonować ani nawet przeżyć.
Osoby, które nie trenują, muszą go dostarczać z pożywienia ok. 1 g na każdy kilogram wagi ciała. Sportowcy, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej, potrzebują go już dwa razy więcej. Natomiast najwięcej powinny go przyjmować osoby, które dbają o kondycje swoich mięśni i jednocześnie chcą schudnąć. W tym ostatnim przypadku najlepiej, aby było to powyżej 2,5 g białka na każdy kilogram masy ciała.
Oczywiście białko znajdziesz w wielu produktach spożywczych, takich jak mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, produkty mleczne i dokładnie to samo białko znajduje się w odżywkach białkowych.
Z racji tego, że odżywki są bardzo ekonomicznym źródłem białka, a przy ich pomocy uzupełnia się je bardzo łatwo i przyjemnie, stąd wynika ich popularność. Bo przecież łatwiej jest zrobić szejka z 30 g odżywki, niż upiec kolejne 150 g kurczaka na grillu.
Dlatego potrzebujemy aż tyle białka i dlaczego jest ono tak ważne?
Nasze mięśnie, a dokładnie włókna mięśniowe zbudowane są z aminokwasów i trudno mówić o ich wzroście lub regeneracji, jeśli w diecie będzie brakowało białka. Sam trening nie wystarczy. Jeśli nie dostarczysz budulca mięśniom, to po prostu ich nie zbudujesz. Natomiast w kontekście redukcji tkanki tłuszczowej, warto przeczytać artykuł, który wklejam niżej.
{articlebox=4725}}