Witaj!
Jeśli chodzi o kończące się daty, to jest to dość często pojawiające się pytanie, bo każdy z nas lubi korzystać z okazji i kupić produkt przed końcem daty w zdecydowanie niższej cenie.
Kupując produkt którego data upływa niebawem, a jednocześnie masz świadomość że nie zdążysz zużyć go przed końcem terminu, to z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że ryzyko pogorszenia jego jakości w większości jego przypadków jest naprawdę niewielkie. Ryzyko to może dotyczyć produktów spożywczych tzw. mokrych. Najczęściej są to wędliny, sery, pieczywo. W przypadku produktów suchych proces starzenia następuje zdecydowanie wolniej.
Oczywiście nie możemy rekomendować tutaj produktów po dacie, jednak jeśli widzisz że z danym produktem nic złego się nie dzieje, produkt nadal smakuje i wygląda identycznie, to po prostu zjedz go do końca.
Jeśli zdarzy Ci się kupić gainera, białko czy inne suplementy blisko kończącej się daty ważności, to po prost zerkaj, próbuj i odstaw dopiero kiedy pojawią się jakiekolwiek obawy. Osobiście nie jestem zwolenniczką marnowania żywności, a w tym także suplementów. Sama chętnie korzystam z tego typu ofert.
Na koniec dodam, że tak naprawdę nie jest to data, która decyduje o tym utracie parametrów danego produktu, tylko data do której producent gwarantuje zachowanie jego najwyższych właściwości. I absolutnie nie oznacza to, że kolejnego dnia właściwości te zostaną utracone.