Witaj!
W przypadku śniadania rozwiązań jest naprawdę wiele. Z jednej strony warto dostosować je do swoich preferencji kulinarnych/smakowych, ale jednocześnie postawić na różnorodność, która jest niezwykle istotna w kontekście zdrowej diety.
Niżej przedstawię Ci kilka moich propozycji, z których możesz skorzystać w ciągu tygodnia, uwzględniając także to, ile czasu będziesz mógł poświęcić na jego przygotowanie.
Propozycja nr 1
100 g dowolnych płatków (musli, kukurydziane, owsiane, jaglane, ryżowe itp. itd.) zalewasz wrzątkiem, a po 10-15 minutach dodajesz ok. 30-35 g odżywki białkowej i zjadasz. Zaletą tego typu rozwiązania jest krótki czas przygotowania. Możesz nawet płatki zalać wieczorem, a rano dosypać tylko odżywkę. Dla uzyskania większej ilość kalorii możesz dodać jedną łyżkę masła orzechowego.
Propozycja nr 2
100-150 g pełnoziarnistego pieczywa + 150 g sera twarogowego + 10 ml oliwy. Ten posiłek także możesz uzupełnić jakimś owocem lub warzywem.
Propozycja nr 3
100-150 g pełnoziarnistego pieczywa + 150 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym) + ogórek/pomidor.
Propozycja nr 4
100-150 g pełnoziarnistego pieczywa + 50 g chudej szynki + 4-5 jaj + 5 ml oliwy + warzywo. Z jaj i szynki wykonujesz jajecznice.
Propozycja nr 5
200 g wędzonej makreli + 5 wafli ryżowych/kukurydzianych + pomidor.
Propozycja nr 6
100 g makaronu + 100 g jogurt naturalny + odżywka białkowa o ulubionym smaku + 15 g sproszkowane masło orzechowe. Wszystkie składniki oczywiście mieszamy razem.
Oczywiście, jeśli będziesz potrzebował więcej kalorii, to możesz wtedy sugerowane przeze mnie ilości pomnożyć raz 1,5. W tym przypadku koncentrowałam się na propozycjach, a mniej na konkretnych ilościach, które także było mi trudno oszacować, gdyż nie wiem, jaka jest Twoja waga oraz dzienne zapotrzebowanie.
Zerknij też w poniższe artykuły.
Jeśli masz więcej pytań, to pisz śmiało, jestem tu codziennie.
Pozdrawiam,
Inez