Chondromalacja to przypadłość polegająca na destrukcji chrząstki stawowej na skutek oddziaływania różnych czynników, bardzo często przeciążeń mechanicznych kończyn, związanych z nazbyt wysoką aktywnością fizyczną, urazami i kontuzjami. Dlatego też jest dość powszechna pośród osób młodych i sportowców.
W przebiegu chondromalacji dochodzi do zburzeń w strukturze kolagenu i utraty w chrząstce tego białka, które jest jej podstawą. Chondromalacja dotyka zwykle właśnie stawu kolanowego. Degradacji ulega najczęściej chrząstka umiejscowiona pod rzepką. W takim przypadku objawem chondromalacji jest w pierwszej kolejności ból kolana, nasilający się w efekcie pokonywania schodów (wchodzenia i schodzenia), klękania, kucania lub długotrwałego siedzenia w pozycji z ugiętymi kolanami.
Proces terapeutyczny lekkich przypadków chondromalacji obejmuje z jednej strony zabiegi fizjoterapeutyczne, z drugiej zaś postepowanie farmakologiczne i dietetyczne. W postępowaniu farmakologicznym podawane są m.in. dostawowe zastrzyki kolagenowe. W postępowaniu dietetycznym poleca się natomiast m.in. wszelkiego rodzaju galaretki i żelki, wytwarzane na bazie żelatyny, która jest formą spożywczą kolagenu. Cały czas chodzi tu bowiem o odbudowę kolagenu, którego destrukcja w chrząstce jest sednem całego problemu. Oczywiście całe białka kolagenowe nie mają możliwości wbudowywania się w chrząstkę, niemniej dostarczają deficytowego w tym procesie aminokwasu - proliny, jak również pełnego kompletu aminokwasów, niezbędnych do odbudowy kolagenu.
Dlatego lepszą formą od żelatyny są hydrolizaty kolagenu, czyli białka kolagenowe rozłożone laboratoryjnie na aminokwasy. Głównie z tego powodu, że żelatyna jest białkiem relatywnie trudno trawionym. No i właśnie hydrolizaty kolagenu są podstawą odżywek kolagenowych, oferowanych przez rynek suplementów diety.
Tak więc w Pani przypadku odżywka oparta o hydrolizat kolagenu to bardzo trafna opcja uzupełnienia diety. Tutaj szczególnie polecam preparat Collagen Pro.