SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cholesterol i cukrzyca - jaką odżywkę białkową wybrać?

Mój tata 70 lat choruje na cukrzycę i ma wysoki cholesterol. Z tego co widzę je ciraz mniej i bardzo chudnie, tym samym ma coraz mniej siły. Pomyślałem, że będę go wspomagał odżywkami. Czy to dobry pomysł? Jakie białka mają niski indeks klikemiczny? Pozdrawiam

Gladi20 02 kwietnia 2021
Ekspert odpowiada

Na początek zmuszony jestem podzielić się bardzo ważną informacją… otóż obowiązuje pewna twarda zasada, że w przypadku zdiagnozowania i aktualnego leczenia jakiegoś przewlekłego problemu zdrowotnego, decyzja o włączeniu jakiegokolwiek nowego środka, nawet odżywki czy suplementu diety, powinna być podejmowana po konsultacji z lekarzem prowadzącym i po uzyskaniu jego aprobaty.

A do tego typu problemów zdrowotnych należą bez wątpienia cukrzyca i hipercholesterolemia. Proszę więc moje uwagi traktować raczej jako luźne sugestie, które należy skonsultować z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem medycznym.

Oczywiście odpowiedni udział białek w diecie osoby chorującej na cukrzycę i hipercholesterolemię jest niezwykle istotny. Najprawdopodobniej znacznie istotniejszy, niż by się mogło wielu z nas wydawać. Jeżeli chodzi o cukrzycę, to w badaniach dowiedziono, że odpowiednio wysokie spożycie białek ułatwia kontrolę glikemii (poziomu cukru we krwi). Po pierwsze bowiem, jak uważają specjaliści, peptydy oraz kompleksy aminokwasowe pochodzące z białek wspomagają wydzielanie i aktywność insuliny, po drugie zaś ułatwiają utrzymanie odpowiedniej masy mięśni, które są najważniejszym konsumentem glukozy spośród wszystkich tkanek naszego organizmu. Jeżeli natomiast chodzi o cholesterol, to w tym przypadku badania z kolei udowodniły, że niektóre białka (głównie roślinne i serwatkowe) obniżają poziom frakcji złego cholesterolu oraz hamują ich utlenianie, co jest cechą jeszcze ważniejszą, albowiem za problemy sercowo-naczyniowe nie tyle odpowiada poziom cholesterolu, co stopień jego utleniania. W odniesieniu do białek serwatkowych przykładowo ustalono, że takie ich właściwości przeciwcholesterolowe uzależnione są od wysokiego poziomu zawartej w nich laktoferyny i cysteiny.

Formalnie każde białko ma zerowy indeks glikemiczny. A to z tego powodu, że indeks glikemiczny dotyczy tylko produktów spożywczych, zwierających w swoim składzie przyswajalne węglowodany. W praktyce jednak indeks glikemiczny odżywek wysokobiałkowych, chociaż bardzo niski, będzie większy od zera, albowiem zarówno koncentraty, jak też izolaty białkowe zawierają zazwyczaj jakieś resztkowe ilości przyswajalnych węglowodanów (koncentraty – większe, izolaty – mniejsze). Dla kontroli glikemii w przypadku cukrzycy będzie to szczegół zasadniczo pomijalny, jeżeli oczywiście nie będzie to odżywka wysokobiałkowa, do której dodano cukier lub hydrolizat skrobi kukurydzianej jako środek słodzący lub jakąś inną formę węglowodanów w celu poprawy transportu aminokwasów białkowych do mięśni. Dlatego trzeba w tej sytuacji uważnie czytać etykiety; najkorzystniejsze dla cukrzyka będą odżywki białkowe oparte na izolatach białkowych, wolne od dodatku cukru czy innych form przyswajalnych węglowodanów.

Większe znaczenie od indeksu glikemicznego ma w przypadku wykorzystania odżywek wysokobiałkowych jako źródła białka w diecie diabetyka tzw. indeks insulinowy. Chodzi w nim o to, w jakim stopniu po spożyciu danego pokarmu wzrasta we krwi poziom insuliny. Otóż niektóre białka, a w pierwszej kolejności białka serwatkowe, obdarzone są zdolnością pobudzania wydzielania i poprawiania aktywności insuliny. Jak dowodzą badania, ten efekt działania białka serwatkowego utrzymuje się nawet w przypadku insulinooporności oraz zaawansowanej cukrzycy typu 2. Generalnie efekt ten jest dla zdrowia bardzo korzystny, albowiem spożyte białko serwatkowe, zwiększając poziom i aktywność insuliny, obniża poziom glikemii po posiłkowej i ogólnie ułatwia kontrolę glikemii. Regularne spożycie białek serwatkowych zapobiega też rozwojowi insulinooporności i cukrzycy typu 2, albowiem obniża poziom glukozy i insuliny na czczo. Niemniej diabetyk, myślący o uzupełnianiu białka pokarmowego odżywkami wysokobiałkowymi, powinien być świadomy tego faktu, albowiem spożyte białko serwatkowe może sumować efekty swojego działania obniżającego poziom cukru z przyjmowanymi lekami przeciwcukrzycowymi, co mogłoby potencjalnie doprowadzić do nazbyt dużego spadku poziomu glukozy we krwi. Dlatego też w przypadku cukrzycy bezpieczniej będzie chyba korzystać ze wszystkich innych odżywek wysokobiałkowych, poza tymi opartymi o białka serwatkowe. No chyba, że ktoś planuje, co robi wielu pod kontrolą lekarza, obniżać z wolna dawki leków przeciwcukrzycowych, przechodząc na kontrolę glikemii jedynie za pomocą diety i aktywności ruchowej; dla takich osób najkorzystniejsze z odżywek białkowych będą oczywiście te oparte o izolaty białek serwatkowych. 

Sławomir Ambroziak Farmakolog 06 kwietnia 2021
0
Pytania które mogą Ciebie zainteresować
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.