Witaj!
Być może Cię zaskoczę, ale wszelkie rekomendacje odnoszące się do spożycia białka są wyższe w przypadku odchudzających się, niż dotyczące osób chcących zwiększać masę mięśniową. Ogólnie w zdrowej dietetyce założenie jest takie, że im mniej kalorii spożywamy, tym większy udział białka jest bardziej korzystny dla estetyki sylwetki.
Nasza waga rośnie od nadmiaru kalorii. Jeśli nie będziesz przekraczała dziennego zapotrzebowania, to nie grozi Ci wzrost wagi. Faktycznie u osób aktywnych najłatwiejszym sposobem na dostarczenie większej ilości białka jest korzystanie z szejków białkowych. O zaletach takich szejków przeczytasz w poniższych opracowaniach.
Jakie białko wybrać?
W tej chwili najbardziej cenione są białka serwatkowe (nie mylić z serwatką białkową). Są one najlepszym wyborem, jeśli nie masz nietolerancji na białka mleka lub laktozę. W przypadku nietolerancji na laktozę należy wybrać białka oznaczone "lactose free". Osoby, które nie tolerują białka mleka mogą korzystać z odżywek białkowych jajecznych lub roślinnych.
Ja w tej chwili zachwycam się odżywką białkową z linii ALLDEYNN. Produkt o którym mowa jest właśnie białkiem mlecznym, jednak pozbawionym laktozy. Dużym walorem jest dodatek enzymów, które poprawiają trawienie oraz dodatek liofilizowanych owoców.
Jeśli masz ochotę poświęcić chwilę na lekturę nieco obszerniejszego opracowania dotyczącego wyboru najlepszej odżywki białkowej, to zerknij do poniższego artykułu.