SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko serwatkowe - czym różni się WPC od WPI?

Czym różni się białko serwatkowe od normalnego?

Anonim 26 października 2020

Co to jest odżywka białkowa?



Ekspert odpowiada

Witaj! 

Białko serwatkowe jest właśnie całkiem normalnym białkiem. Tak samo jak białko z piersi kurczaka, z wołowiny, z ryb czy te pochodzące z jaj.

Białko serwatkowe jest skoncentrowanym lub wyizolowanym białkiem z mleka,  jest produktem naturalnym, nie ma w nim nic sztucznego. 

Oczywiście  postaram się wyjaśnić, czym różni się izolat od koncentratu oraz jakie rodzaje odżywek białkowym znajdziesz na rynku suplementacyjnym. 

Białko serwatkowe

Jest to produkt pozyskiwany z mleka. Najbardziej znane i najczęściej kupowane jest WPC - czyli koncentrat białka serwatkowego oraz WPI - czyli izolat białka serwatkowego. 

WPC - zawiera ok 70-80% czystego białka, ok 10-15% cukru oraz 3-7% tłuszczu na 100g produktu. 

WPI - jest bardziej oczyszczoną formą odżywki, zawiera więcej białka (ok 80-90), zdecydowanie mniej tłuszczu i cukru. Dodatkowo jest łatwiej przyswajalne i szybciej trawione, co za tym idzie - świetnie nadaje się jako uzupełnieni po treningu. 

Szerzej na ten temat rozpisałam się w poniższym artykule. Zachęcam do lektury. 

Polecamy również: Izolat czy koncentrat białka? Białko serwatkowe czy serwatka białkowa?

Na rynku suplementacyjnym znajdziesz również białko serwatkowe pozbawione cukru mlecznego - laktozy (tego typu odżywki oznaczone są "lactose free"), odżywki roślinne, odżywki białkowe na bazie jaja kurzego oraz białko wołowe. 

Zawsze powtarzam, że zdrowa dieta to różnorodna dieta, dlatego warto wypróbować każdego rodzaju odżywki białkowej. 

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 26 października 2020
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.