Witaj!
Kwestia zwiększenia białka w diecie jest podstawą wyników w sportach sylwetkowych. Jest ono także niezwykle istotne w procesie odchudzania oraz utrzymania zdrowia osób w podeszłym wieku.
Trudno jednak mówić o białku dla początkujących, czy dla zaawansowanych. Białko, które znajduje się w odżywkach białkowych, jest dokładnie tym samym białkiem, które znajdziesz w mięsie, rybach, jajach, serach i przede wszystkim mleku. Bo przecież Whey Protein nie jest żadnym chemicznym tworem, tylko w uproszczeniu mówiąc, jest to produkt powstały w wyniku filtrowania mleka. Dzięki procesowi filtracji z mleka pozbywamy się większości tłuszczu i cukru mlecznego, a na skutek tego pozostaje nam proszek o wysokiej koncentracji białka.
Oprócz tego warto wiedzieć, że odżywki białkowe charakteryzują się wyższą strawnością, niż wcześniej wymienione produkty. Dlatego Twoje pytanie porównałabym do pytania typu "jakie mięso dla początkującego?".
Warto też wiedzieć, że koncentrat białka serwatkowego (WPC) znajduje się zarówno w mleku, które jest podawane noworodkom i to od pierwszego dnia po narodzinach, jak i osobom w ostatniej fazie nowotworów. Z całą pewnością można powiedzieć, że Whey Protein jest produktem dla każdego i możesz je brać w zalecanych ilościach bez jakichkolwiek obaw. Oczywiście, jeśli nie posiadasz alergii na laktozę lub mleko.
O wyborze odżywki białkowej możesz poczytać w moim artykule, a produkt, o który pytasz - oczywiście polecam.