SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko - odżywka białkowa dla cukrzyka

Cześć :) poszukuje dobrego biała na przybranie masy mięśniowej , boostera i coś na energię dla cukrzyka typ 1 , dziękuje za odpowiedzi :)

magdaleenaa 23 czerwca 2021
Ekspert odpowiada

Przed udzieleniem odpowiedzi na to pytanie, jestem zmuszony poinformować Panią o bardzo ważnej sprawie! Otóż muszę z całą stanowczością przypomnieć, iż obowiązuje pewna niepisana, niemniej bardzo twarda zasada, że jeżeli u kogoś zdiagnozowano jakieś przewlekłe schorzenie, które to schorzenie jest aktualnie leczone farmakologicznie, to decyzja o włączeniu do postępowania terapeutycznego jakiegokolwiek nowego środka, nawet suplementu diety czy odżywki wysokobiałkowej, może zostać podjęta dopiero po konsultacji z lekarzem-specjalistą prowadzącym dany przypadek i po uzyskaniu jego zgody. Jak wiadomo i co oczywiste, do tego typu problemów zdrowotnych należy cukrzyca typu 1.

 

Chociaż nie wiemy dokładnie, przy użyciu jakich środków farmakologicznych leczona jest u Pani cukrzyca, niemniej należy podejrzewać, że chodzi tu głównie o insulinę, gdyż cukrzyca typu 1 leczona jest zawsze za pomocą insuliny. Trzeba jednak zasygnalizować, że do cukrzycy typu 1 włączana jest również w ostatnim czasie metformina, która jest wprawdzie lekiem na cukrzycę typu 2, ale w cukrzycy typu 1 ułatwia kontrolę glikemii, pozwala obniżyć dawki insuliny, zapobiega rozwojowi insulinooporności oraz innych odległych powikłań cukrzycy, a także ułatwia kontrolę wagi diabetykom. Należy bowiem podkreślić, że już sama w sobie metformina wykazuje aktywność spalacza tłuszczu. Warto więc może po prostu porozmawiać z lekarzem prowadzącym Pani przypadek o zwiększeniu dawek metforminy lub jej włączeniu do terapii, jeżeli lek ten nie był dotąd w Pani przypadku wykorzystywany.

Jeżeli bowiem mówimy o suplementach diety ułatwiających redukcję tkanki tłuszczowej i wagi ciała, nazywane popularnie termogenikami lub spalaczami tłuszczu, to w kontekście cukrzycy pojawia się bardzo często ten problem, że zazwyczaj w ich składzie występuje kofeina. A jak dowodzą badania, spożycie kofeiny może doprowadzić do wzrostu poziomu glukozy we krwi, utrudniając kontrolę glikemii. Jeżeli chodzi o zdrowych osobników, efekt ten jest zasadniczo niedostrzegalny, jednak w przypadku diabetyków może być bardzo spektakularny. Kofeina zawarta w napojach używkowych, takich jak kawa, herbata czy kakao, nie będzie dla diabetyka jakoś szczególnie niekorzystna, albowiem występujące równolegle w takich naparach związki z grupy polifenoli działają tutaj odwrotnie – obniżają poziom cukru we krwi. Dlatego też należałoby zdecydowanie odradzać diabetykom takie suplementy wspomagające redukcję tłuszczu, w których składzie pojawia się kofeina.

Z drugiej strony całkowicie bezpieczne dla cukrzyków powinny być takie suplementy wspomagające redukcję tłuszczu, jak berberyna, forskolina i L-karnityna. Warto bowiem podkreślić, że w przypadku tych suplementów dowiedziono nawet nie tyle, że nie podnoszą one poziomu glukozy w krwiobiegu, co odwrotnie – poziom ten mogą obniżać. Jednakże w ich przypadku napotykamy na inny problemem. Otóż mogą one wchodzić w dodatnie interakcje z przyjmowanymi aktualnie przez diabetyka lekami przeciwcukrzycowymi, co może w konsekwencji skutkować nazbyt głębokim spadkiem poziomu glukozy we krwi, czyli relatywnie niebezpieczną dla zdrowia hipoglikemią.

W przypadku wykorzystania sportowych odżywek wysokobiałkowych jako źródła białka w diecie diabetyka kluczowe znaczenie może mieć tzw. indeks insulinowy. W indeksie tym chodzi bowiem o to, w jakim stopniu wzrasta we krwi poziom insuliny po spożyciu danego pokarmu. Należy mieć bowiem świadomość, że niektóre białka, szczególnie białka serwatkowe, posiadają właściwość pobudzania wydzielania i zwiększania aktywności insuliny. Badania jednocześnie udowodniły, że tego typu efekt działania białka serwatkowego występuje nawet w przypadku insulinooporności oraz zaawansowanej cukrzycy typu 2. Wprawdzie nie bardzo wiadomo, jak to jest przy cukrzycy typu 1, ale i tutaj możemy spodziewać się, że białko serwatkowe zwiększy aktywność przyjmowanej z zewnątrz insuliny. Ogólnie to efekt ten jest dla zdrowia oczywiście pozytywny, albowiem spożywane białko serwatkowe, zwiększające poziom i aktywność insuliny, obniża w efekcie poziom glikemii po posiłkowej, ułatwiając ostatecznie kontrolę glikemii. Tak więc systematyczne spożywanie białek serwatkowych może zapobiegać rozwojowi insulinooporności i cukrzycy typu 2, na drodze obniżania poziomu glukozy i insuliny we krwi na czczo. Jednakże diabetyk, planujący uzupełnianie białek pokarmowych odżywkami wysokobiałkowymi, musi mieć świadomość tych faktów, gdyż spożyte przez niego białko serwatkowe może sumować efekty swojego działania obniżającego poziom glukozy we krwi z przyjmowanymi aktualnie lekami przeciwcukrzycowymi, co mogłoby potencjalnie doprowadzić do nazbyt głębokiej hipoglikemii. Dlatego też w przypadku cukrzycy typu 1 bezpieczniej będzie korzystać raczej z szerokiej gamy innych odżywek wysokobiałkowych, poza tymi produktami, które zostały oparte o białka serwatkowe.    

Sławomir Ambroziak Farmakolog 25 czerwca 2021
0
Pytania które mogą Ciebie zainteresować
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.