SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko a utrata wagi

Witam, Czy liczba białka 1,2g/kg ciała może być za mała i hamować utratę wagi w czasie redukcji?

jarekoktysz 27 kwietnia 2022
Ekspert odpowiada

Witaj! 

Podstawą redukcji jest ujemny bilans kaloryczny i to głównie o utrzymanie tzw. deficytu musisz zabiegać. 

Nawet jeśli będziemy spożywali jeszcze mniej białka, niż napisałeś, to zachowując wspomniany deficyt, Twoja waga i tak będzie spadała. Białko nie jest spalaczem tłuszczu. Rola białka jest zupełnie inna, jednak absolutnie strategiczna w kontekście utrzymania zdrowia i wyników. 

Celem odchudzania jest utrata tkanki tłuszczowej przy maksymalnym zachowaniu tkanki mięśniowej. Dlatego, najlepiej w tym czasie trenować siłowo i spożywać więcej białka, niż w jakichkolwiek innych okolicznościach. 

Jeśli podczas redukcji stracimy mięśnie lub będziemy tracili ich nieadekwatnie dużo do poziomu spalanego tłuszczu, to po zakończonej redukcji nasze zapotrzebowanie będzie jeszcze niższe niż wcześniej, a jakość sylwetki znacznie się pogorszy. Założenie jest proste. Im większy deficyt stosujesz, tym większy udział białka w diecie należy utrzymać. 

Naukowcy dowiedli, że optymalne wyniki w odchudzaniu osiąga się przy udziale białka na poziomie nawet 3 g/kg masy ciała. 

Więcej o korzyściach wynikających ze spożycia białka w czasie redukcji przeczytasz tutaj. 

Polecamy również: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko podczas redukcji?

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 28 kwietnia 2022
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.