Witaj!
Na początek jestem zmuszony poinformować o pewnej twardej zasadzie... Otóż chodzi o to, że jeżeli u kogoś zostanie zdiagnozowany jakiś problem zdrowotny, to decyzję o włączeniu jakiegokolwiek środka, nawet suplementu diety, powinien on podejmować po konsultacji z lekarzem prowadzącym i po uzyskaniu jego aprobaty.
Rozumiem, że nie chcesz sięgać od razu po leki i wolisz uporać się z insulinoopornością za pomocą suplementów diety. Rozumiem to tym bardziej, iż wiem z badań i doświadczenia, że z przypadłością tą można sobie skutecznie radzić, wdrażając zajęcia ruchowe oraz odpowiednią dietę i suplementację. Niemniej, chociażby niejako z obowiązku jestem zmuszony poinformować, że również i takie poza farmakologiczne postępowanie powinno być prowadzone pod okiem lekarza.
Odpowiadając w sposób najprostszy na to pytanie, wystarczy powiedzieć, że oczywiście berberynę można łączyć z resweratrolem, a nawet będzie to połączenie korzystne, jeżeli naszym celem jest poprawa tolerancji glukozy. Może jedynie w kilku słowach uzasadnię tę opinię...
Wszyscy oczywiście wiemy, że głównym czynnikiem utrzymującym właściwy poziom cukru we krwi jest insulina, która niejako, mówiąc kolokwialnie, upycha glukozę do tkanek. Insulina, oddziałując na swoje receptory komórkowe, uruchamia szlaki sygnałowe, zwiększające aktywność transporterów glukozy, wychwytujących ten cukier z krwiobiegu i przenoszących go do wnętrza komórek tkanek obwodowych, m.in. przykładowo do włókien mięśniowych tkanki mięśniowej. W ten sposób insulina dba o to, aby dostająca się do krwiobiegu po spożyciu węglowodanów glukoza przenikała do potrzebujących jej do celów energetycznych tkanek. Dlatego spożycie węglowodanów pobudza uwalnianie insuliny z komórek wewnątrzwydzielniczy trzustki. Insulinooporność polega właśnie na tym, że komórki tkanek docelowych dla tego hormonu nie reagują właściwie na jego aktywność, przez co nie wychwytują odpowiedniej ilości glukozy, która pozostaje w tej sytuacji w podwyższonym stężeniu we krwi.
Ale organizm posiada również mechanizm awaryjny, pozwalający tkankom obwodowym czerpać glukozę z krwiobiegu bez udziału insuliny, kiedy to nie ma miejsca spożycie węglowodanów czy ogólnie pożywienia, czyli kiedy insulina nie jest z trzustki uwalniana. Taka sytuacja zachodzi przykładowo podczas wysiłku fizycznego, kiedy mięśnie potrzebują dużo glukozy na cele energetyczne. Kiedy więc w komórkach spada poziom glukozy, gdyż ta jest nadprogramowo zużywana jako paliwo, dochodzi do aktywacji pewnego czynnika, opatrzonego skrótem AMPK. Teraz to AMPK aktywuje białka transportowe glukozy, które wychwytują ten cukier z krwiobiegu i przenoszą go do komórek. Jest to o tyle istotne, że to właśnie AMPK jest celem najpopularniejszego leku przeciwcukrzycowego - metforminy. Metformina aktywuje po prostu AMPK - i na tej drodze obniża poziom cukru we krwi. I właśnie dokładnie przez ten sam mechanizm działa regulująco na poziom cukru we krwi resweratrol; resweratrol aktywuje AMPK.
W wynikach pierwszych badań nad przeciwcukrzycową aktywnością berberyny wyglądało na to, że również i ten składnik aktywny roślin działa za pośrednictwem aktywacji AMPK. Jednak albo to były badania prowadzone na izolowanych komórkach, albo z wykorzystaniem podawania berberyny omijającego przewód pokarmowych (iniekcja). Dopiero w późniejszych badaniach wykazano, że w rzeczywistości berberyna bardzo słabo wchłania się z przewodu pokarmowego, przez co nigdy nie osiąga w tkankach stężenia umożliwiającego aktywację AMPK. Jednakże w tym przypadku cecha ta okazała się zaletą, nie wadą berberyny. A to z tego powodu, że berberyna aktywuje w przewodzie pokarmowym receptory dla kwasów żółciowych, opatrzone symbolem FXR. W normalnych warunkach życiowych do aktywacji tych receptorów dochodzi przy dużym spożyciu tłuszczu, a płynące od nich sygnały hamują produkcję glukozy z aminokwasów w organizmie (głównie w wątrobie), jako niepotrzebnego składnika energetycznego w sytuacji wysokiego zaopatrzenia organizmu w bogatoenergetyczne tłuszcze. Jest to o tyle ważne, że jak wynika z aktualnego stanu badań, główną przyczyną rozwoju cukrzycy typu 2 okazał się właśnie nadmiar produkowanej i uwalnianej do krwi przez wątrobę glukozy. I właśnie głównie na tym mechanizmie ma się opierać przeciwcukrzycowa aktywność berberyny.
Ponieważ więc berberyna i resweratrol działają regulująco na poziom cukru we krwi poprzez różne mechanizmy, dlatego wydaje się, że łączna suplementacja obu tych składników pokarmowych powinna być szczególnie korzystna.