SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ashwagandha organiczna a naturalna jaka jest różnica

Czym się rózni Ashwagandha naturalna od organicznej?

IronNaks 04 October 2020
Ekspert odpowiada

Przymiotnik "naturalny" towarzyszący produktom przeznaczonym do spożycia przez człowieka oznacza, że dany produkt jest przetworzony w możliwie minimalnym stopniu, przez co najbardziej zbliżony do świeżego surowca. Nie da się oczywiście ashwagadhy, czy też innego zioła, skierować na rynek w postaci świeżo zerwanej rośliny, gdyż taki produkt szybko ulegałby psuciu. Muszą więc zostać zastosowane jakieś procesy produkcyjne, które zagwarantują konsumentowi bezpieczeństwo spożycia. Jednak produkt naturalny nie może być wzbogacany sztucznymi barwnikami lub utrwalany syntetycznymi konserwantami. W celu stworzenia warunków niedogodnych do rozwoju drobnoustrojów, w przypadku produktów naturalnych wykorzystywane są technologie wysokiej czystości warunków produkcyjnych, suche powietrze, niskie temperatury, temperatury podwyższone do 100 stopni, podwyższenie kwasowości, sól, cukier i naturalne antyoksydanty.

Natomiast produkty organiczne muszą pochodzić z upraw przyjaznych dla środowiska. Jeżeli co najmniej 95% składników danego produktu pochodzi z takich upraw, może on zostać oznakowany jako organiczny. W uprawach organicznych nie wolno używać nawozów sztucznych, które są tutaj zastępowane rotacją upraw, kompostem, obornikiem oraz obsadzaniem koniczyną, wprowadzającą do gleby azot atmosferyczny. Produkcja organiczna jest ściśle kontrolowana a produkty organiczne są certyfikowane po bieżącej kontroli sposobu produkcji przez jednostki do tego uprawnione. Produkty organiczne pozbawione są więc zanieczyszczeń chemicznych i charakteryzują się wyższym stężeniem składników aktywnych biologicznie, a w związku z tym mają większy potencjał prozdrowotny, co zresztą potwierdzono też w badaniach.      

Sławomir Ambroziak Farmakolog 05 October 2020
1